Легендарният пианист Рамзи Луис празнува 80-ия си юбилей. Една от най-важните истории в кариерата му ни връща 50 години назад

Легендарният пианист Рамзи Луис празнува 80-ия си юбилей. Една от най-важните истории в кариерата му ни връща 50 години назад

Днес един от най-успешните американски пианисти – Рамзи Луис, празнува 80-ия си юбилей. Той е известен като брилянтен изпълнител и един от най-заетите музиканти в джаза. Като дете се насочва към класическата музика, взимайки уроци по пиано от 4-годишна възраст. На 15 г. свири в първата си джазова формация. През 60-те години вече се радва на голям комерсиален успех, като често записите му привличат вниманието на по-широк кръг слушатели. Дискографията на Рамзи Луис наброява над 80 заглавия, седем от които са със златен статус по продажби. Легендарният музикант е носител на 3 награди „Грами“. Известен е не само с музиката си, но и със своята активна преподавателска и благотворителна дейност.

В „Следобедни импровизации“ днес в чест на Рамзи Луис ще прозвучат някои от най-емблематичните му записи, а тук ще ви разкажем една от най-любопитните истории, съпътстващи забележителната кариера на пианиста.

Преди 50 години Рамзи Луис седял в кафене във Вашингтон, опитвайки се да реши какво точно да включи в репертоара на групата си за шоуто същата вечер в Bohemian Caverns. Формацията била издала един концертен албум, записан в този клуб, и се подготвяла за втори такъв проект. Сервитьорката била тази, която дала страхотна идея. Луис и до днес не е забравил името й: Нети Грей. „Тя имаше джубокс.“ – спомня си пианистът и разказва, че в един момент е заявила: „Момчета, може би ще харесате това. Чуйте го!“ Дамата им препоръчала популярната песен по онова време - The In Crowd в изпълнение на Доби Грей. Рамзи Луис и неговите музиканти започнали веднага да работят по аранжимента и завършили с тази нова версия своя концерт същата вечер под бурните аплодисменти на публиката. Пет десетилетия по-късно тази композиция си остава най-големият хит на пианиста.