Легендарният китарист Лий Ритенауър с нов албум през лятото

Легендарният китарист Лий Ритенауър с нов албум през лятото

След великолепния си албум от 2012 г. Rhythm Sessions големият китарист Лий Ритенауър обяви издаването на новия си проект. A Twist of Rit ще се появи през лятото на тази година, а обещанията са това да бъде един от най-вълнуващите албуми в богатата дискография на музиканта.

Компактдискът включва както нови композиции, така и освежени версии на някои фънки и фюжън пиеси на Лий от 70-те и 80-те години. A Twist of Rit е записан с участието на десетки известни музиканти, сред които Дейв Уекъл, Джон Бийсли, Мелвин Дейвис, Патрис Ръшън, Дейв Грусин, Майкъл Томпсън, Рон Брунер джуниър и др. В изпълненията ще чуем 5-членна брас секция, а на тенор саксофона е Ърни Уотс. И в този албум Лий Ритенауър акцентира върху приемствеността в музиката. Той записва заедно с носителя на голямата награда в конкурса, който организира миналата година, Six String Theory Competition – това е китаристът от Унгария Тони Пустай. Той беше избран сред 500 участника от 72 държави.

Новият албум на Лий Ритенауър A Twist of Rit ще излезе от каталога на Concord Records. Дванайсетте пиеси в него варират от фънки фюжън до изискан джаз. В създаването на проекта участва носителят на „Грами“ Дон Мъри, инженер, с когото китаристът си сътрудничи от години. Записите са направени в духа на старата школа, но с техническите възможности на нашето съвремие.

Преди да издаде новия си албум Лий Ритенауър ще вземе участие в празненствата по случай Международния ден на джаза, който ще отбележим за четвърта поредна година на 30 април. Китаристът ще се включи в големия концерт, който тази година ще се проведе в Париж.

През есента Concord Records ще зарадва почитателите на легендарния музикант със специална колекция – на винил ще бъдат издадени 5 от албумите на Ритенауър, превърнали се в музикални класики - Wes Bound, Festival, Color Rit, Portrait и Earth Run. Китаристът ще бъде на голямо турне през тази и следващата година.

Снимка: от фейсбук профила на Лий Ритенауър