Легендарният диригент Лейф Сегерстам с първи концерт в София и световна премиера на неговата минисимфония

Легендарният диригент Лейф Сегерстам с първи концерт в София и световна премиера на неговата минисимфония

Диригентът, цигулар, пианист и композитор на над 300 произведения Лейф Сегерстам ще изнесе първия си концерт у нас в зала „България“ на 21 февруари със Софийската филхармония под заглавието „Северна фантазия“. В програмата на събитието са включени Reverie и Концерт за пиано и оркестър на Александър Скрябин, Седма симфония на Ян Сибелиус, както и световната премиера на най-новата минисимфония, композирана от самия Лейф Сегерстам – „Сънят на кучето София“. Емоционален, ексцентричен и с визия на добрия вълшебник от приказките, музикантът с много таланти отдавна се е превърнал в истинска легенда в класическата музика.

„Дали съм легенда, защото първата ми композиция носеше това име? Или съм легенда, защото приличам на дядо Коледа? Или може би съм легенда, защото донякъде приличам на Брамс? Или съм легенда, защото съм световен шампион по написани симфонии? Не знам. Приемам да съм легенда, но предпочитам да съм Лейф, което означава „Усмихни се, ако…“ – казва Сегерстам в едно интервю. Неговата харизма е толкова мощна, че предизвиква вълна от възторг навсякъде, където дирижира.

Сегерстам е бил главен диригент на Филхармоничния оркестър на Хелзинки от 1995 до 2007 г. и е назначен пожизнено за Главен диригент на оркестъра. Бил е начело на няколко други оркестри, сред които оркестъра на Датското национално радио и Симфоничния оркестър на Австрийското радио. Работил е като гост-диригент на редица оркестри като Чикагския симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Лос Анжелис, Симфоничния оркестър на Торонто, Кралския ливърпулски филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Сао Паоло. От 1997 г. е професор е по дирижиране в Академията „Сибелиус“ в Хелзинки. Сред студентите му са Сузанна Мялки, Саша Мякиля и Марку Лааксо.

Като композитор Лейф Сегерстам е известен преди всичко с многобройните си симфонии, написани като правило за оркестър без диригент. Те вече наброяват 329. Освен симфониите Сегерстам има около 30 струнни квартета, много концерти – 13 за цигулка, 8 за виолончело, 4 за виола, 4 за пиано и 3 за валдхорна.

Солист в концерта е бележитият пианист Иво Върбанов, който през 2017 г. стана носител на наградата за музикален проект в анкетата на БНР „Музикант на годината“.

Билети в мрежата на Eventim, от еpayGo и от Ticketsbg.com.