Лари Кориел издъхна ден след последния си концерт. Тромпетистът Венцислав Благоев си спомня за своята среща с големия китарист

Лари Кориел издъхна ден след последния си концерт. Тромпетистът Венцислав Благоев си спомня за своята среща с големия китарист

В неделя (19 февруари) на 73-годишна възраст в съня си е починал големият китарист Лари Кориел. Предишните два дни - в петък и събота, музикантът е изнесъл два поредни концерта в известния клуб Iridium в Ню Йорк. Кориел трябваше да издаде новия си албум Seven Secrets на 2 юни, а след това да започне турне в САЩ. Проектът е записан заедно с неговата група Eleventh House, която той създава през 1973 г. В записите участват още двама от оригиналните й членове - Ранди Брекър (тромпет) и Алфонс Музон (барабани), който почина на Коледа миналата година.

През 2008 г. Кориел имаше изява в България. Той взе участие във фестивала Пловдивски джаз вечери. Тогава шанс да застане до него на сцената имаше тромпетистът Венцислав Благоев, който днес в ефира на Джаз ФМ сподели спомена си за тази среща: „Аз бях водещ, това беше вторият ми ангажимент, не като водещ тромпетист, а като тромпетист, който води фестивала. Разсвирвах се преди да изляза и да анонсирам първата група. Концертът на Лари беше последен в програмата, той свиреше заедно с Джеф Бърлин и Асаф Сиркис. Лари ме чу, аз излязох, открих, изсвирих някаква тема, импровизирах, обявих първата група и докато се прибирах ми каза: „Нали ще излезеш с нас за последната пиеса?“ Беше ме чул предишната вечер на джем сешъна, но случайно. Лари беше от тези сърдечни хора, които могат да видят един музикант и да кажат „Ела!“ и така ме покани. Дори тогава синът ми Митко, който също беше на фестивала, много се запали. По време на концерта Лари свири различни неща, показа и невероятното владеене на акустичната китара, изпълни една много трудна тема Trinkle, Tinkle на Телониъс Монк, която почти никой джаз музикант не може да изсвири по този начин. Това беше показно какво е истинският джаз китарист. Отделно извън музиката Лари Кориел е сърдечен, много приятен човек.“ Целия разговор на Таня Иванова с Венци Благоев може да чуете чрез бутона „Аудио“. 

Лари Кориел с (от ляво на дясно) Венци Благоев, Асаф Сиркис, Митко Благоев и съпругата му Трейси Кориел на Пловдивски джаз вечери през 2008 г.Лари Кориел с (от ляво на дясно): Венци Благоев, Асаф Сиркис, Митко Благоев и съпругата си Трейси Кориел на Пловдивски джаз вечери през 2008 г., снимката е от личния архив на българския тромпетист

Лари Кориел е роден на 2 април през 1943 г. в Галвестън, Тексас, но отраства в Сиатъл. Майка му го насочва към пианото, когато е 4-годишен. След това той избира китарата и по време на тийнейджърските си години свири рок, но не е виждал себе си с кариера в музиката и записва да учи журналистика в University of Washington, докато взима частни уроци по китара. През 1965 г. се премества да живее в Ню Йорк. Ранните му влияния са Чет Аткинс и Чък Бери, а сред вдъхновенията му са още Джон Колтрейн, Уес Монтгомъри, „Бийтълс“ и Боб Дилън.

След сътрудничества с Гари Бъртън и Хърби Мен Лари Кориел започва кариерата си като лидер в края на 60 те г. Третият албум в дискографията му Spaces (1969 г.) се превръща в един от най-известните му проекти, в негова запазена марка и в предвестник на джаз фюжън движението през 70-те г. Spaces е записан с участието на Джон Маклафлин (китара), Чик Къриа (електрическо пиано), Мирослав Витоус (бас) и Били Кобъм (барабани).

Кариерата на Лари Кориел се развива в период, когато свирят негови колеги като Ерик Клептън, Джеф Бек и Карлос Сантана. Въпреки че Кориел не постига тяхната известност и комерсиален успех, това не намалява неговата роля и не омаловажава приноса му. Неслучайно Лари Кориел е наричан Кръстника на фюжъна, той ще бъде запомнен с еклектичния си подход и брилянтната си техника.

Дискографията на Кориел наброява над 60 заглавия, последното от които е от 2016 г. - Barefoot Man: Sanpaku. През годините китаристът е работил с имена като Гари Бъртън, Майлс Дейвис, Рон Картър, Чет Бейкър и др. Сред последните му произведения са опери, базирани върху романите на Толстой „Война и мир“ и „Анна Каренина“, и книгата на Джеймс Джойс „Одисей“.

Церемонията в памет на Лари Кориел е планирана за 24 февруари. Тя ще се проведе в Американския будистки център в Ню Йорк.

Основната снимка: от фейсбук страницата на Лари Кориел