Кърт Елинг за Коледа, музиката и поезията, отговорите на големите въпроси и предстоящия си албум с Бранфорд Марсалис

Кърт Елинг за Коледа, музиката и поезията, отговорите на големите въпроси и предстоящия си албум с Бранфорд Марсалис

Кърт Елинг и Бранфорд Марсалис издават новия си съвместен албум през март 2018 г. Това съобщи вокалистът в интервю за San Francisco Classical Voice преди няколко дни. Елинг разкрива, че проектът ще се нарича Questions, но не споделя повече подробности.

През лятото на миналата година Бранфорд Марсалис квартет и Кърт Елинг издадоха диска Upward Spiral, който впоследствие беше номиниран за „Грами“ в категорията „Най-добър вокален джаз албум“. Няколко седмици след появата на проекта имахме удоволствието да чуем музика от него на живо по време на концерта на Марсалис и Елинг на фестивала A to JazZ. Преди изявата си двамата музиканти дадоха интервю за Джаз ФМ, в което разказаха за своята съвместна работа:

„За мен този албум е специален, защото е удоволствие да бъдеш поканен от някой, когото уважаваш, да работиш с него и момчетата му, да дадеш най-доброто от себе си и да разберете какво има между вас двамата, между вас петимата като цяло. И това да е нещо ново. От работния процес частта с проучването беше много приятна, самото създаване на албума беше удоволствие, а сега след издаването му идеите, които имахме за него, продължават да се развиват наистина чудесно.“ – разказа Кърт, а Бранфорд сподели защо толкова много цени сътрудничеството със своя колега: „С каквото се захване Кърт, той го прави. Той е наясно с какво е уникален. Джаз вокалистите не са по-различни от останалите певци. Обикновените вокалисти откриват няколко музикални идеи, с които могат да кажат: „Това е, което мога да правя.“, „Това е, което ме прави уникален.“, но гласът на Кърт физически се променя. Звученето на гласа му се променя, когато изпълнява весели или тъжни песни. Единственият друг джаз вокалист, който съм чувал да прави това, е Били Холидей. Със звученето на гласа си пресъздава емоцията на музиката. Има и други певци, но те имат стил на пеене, който използват всеки път, когато изпълняват дадена песен. Много малко вокалисти могат да правят това, което прави Кърт, и аз познавам възможностите му. Той е страхотен и това помогна нещата да се случат с лекота.“

Когато експертите говорят: Бранфорд Марсалис и Кърт Елинг за джаза и популярната култура, силата на мелодията и привличането на нови слушатели

В духа на сезона през последните седмици Кърт Елинг изнася концерти с коледна музика. Миналата година вокалистът издаде първия си албум с празнични песни - The Beautiful Day, за който заяви тогава:

„Към албума подходих с намерението той да не е религиозен, бях убеден, че не искам да правя нещо евтино от гледна точка на изкуството или пък да постигна търговски успех. Бях далеч от нещо обикновено, като суинг „Джаз Коледа“ например. Най-малкото – опитвам се да разширя хоризонтите на своето светоусещане, за да обгърна цялата доброта на тези празнични дни. За мен Коледа е време за размишление, за вникване в тайнствата. Това е мрачно време – и в преносен, и в буквален смисъл тук, в Северното полукълбо. Това е време, когато снегът покрива всичко с одеялото си, време на самота, защото хората бързат да се приберат вкъщи и оставят поета в себе си, както и бедните, самотни на улицата. Това е време, когато мога да изляза в бурната нощ, както обичам да правя, и да слушам вятъра в клоните на дърветата. Музиката в този албум е изпълнена със смисъл, тя е приобщаваща, тя е за сезона – не коледния, става дума за зимата в Северна Америка – и в добавка, тя съдържа проникновения.“ (превод: Мирослава Кацарова)

Коледният албум на Кърт Елинг The Beautiful Day: дълбок, човешки, изпълнен с вяра и надежда

Бащата на Кърт Елинг е бил църковен музикант и ръководител на хор, самият вокалист е учил в религиозно училище и много от роднините му са или са били свещеници, така че за Елинг е нещо естествено да запише музика, свързана с духовния аспект на един голям празник какъвто е Рождество Христово. Година след появата на The Beautiful Day в интервюто за San Francisco Classical Voice певецът разказва за вдъхновението, довело до създаването на проекта:

„Винаги търся нови предизвикателства, а празниците представляват богат и дълбок набор от идеи, традиции и спомени на хората и също така – очакване за нещо, което може да се сбъдне. Всичко това ме привлича. Аз съм наясно с усещането за стрес по време на празниците и особено днес, когато има толкова много опити от различни страни да си присвоят традициите, да ги манипулират и да дават наставления как трябва да се правят нещата. Наричам този албум коледен, защото това е традиция, която познавам най-добре още от първите ми схващания на философско и религиозно ниво. Но за мен този албум се превърна в средство да изследвам какво е универсално, какво е най-привлекателно за хората и от какво е необходимо да се откажем като навици, които сме възприели в нашата култура, неща, които трябва да променим, за да бъде всичко по-цялостно.“

Освен като един от най-уважаваните джаз вокалисти в света Кърт Елинг е известен и като талантлив автор на песни. Той има усет към красивите текстове, с които разказва истории, а сред вдъхнвението му за създаването им са мъдрите думи на велики поети и философи от Руми през Хегел до Юрген Хабермас. Елинг определя работите им като „катедрали на мисълта“. В разговора за San Francisco Classical Voice вокалистът търси пресечната точка между музиката, от една страна, и религиозното, философско и теоретично познание, от друга, и споделя какво го движи напред:

„Това, което наистина ме е движило и продължава да ме движи и днес, е идеята за чудо и поетичност: най-истинският начин за мен да достигам до нещата е чрез поезията. В нея има фундаментално различно усещане за истинност от това в академичните трактати. Голяма част от дискусиите в университетите се фокусират почти изцяло върху математическата конструкция и деконструкция на мисловните системи. Това би могло да бъде вдъхновяващо от гледна точка на самия начин на изграждане, но в крайна сметка той не е нищо повече от купчина интелектуални тухли и хоросан, които накрая се пропукват.

Докато в поезията, текстовете и музиката има тези проблясъци на прозрение по един много непосредствен начин и ти оставаш с трайния аромат на мистерия и истините, до които достигаш чрез този вид изразяване.

Според мен е най-добре, както казва Рилке: „да живееш въпросите“. И това е пресечната точка на религиозното, философското и теоретичното познание с музиката и поезията. За мен това е много плодотворна точка на пресичане, която ми дава усещане за връзка с големите въпроси.“

Фотография: Anna Webber