Кърт Елинг подписа договор с нова звукозаписна компания и издава албум през есента

Кърт Елинг подписа договор с нова звукозаписна компания и издава албум през есента

Джаз вокалистът Кърт Елинг подписа договор с компанията OKeh/Sony Music Masterworks. Дебютът му за лейбъла The Beautiful Day ще бъде издаден на 28 октомври. Това е първият проект в дискографията на Елинг с коледна музика. Дискът ще бъде представен по време на 4-месечно турне в Европа и по Източното крайбрежие на САЩ.

„Много съм развълнуван от новите си взаимоотношения с OKeh. Председателят на OKeh A&R Улф Мълър ми напомня за покойния Брус Лундвал с музикалния си ентусиазъм и любовта си към артистите. С Улф сме приятели от години и аз знам, че мога да разчитам на пълната му подкрепа по пътя ми напред – като артист и като бизнес партньор.“ – казва Кърт Елинг за новото сътрудничество в своята кариера.

През юни тази година излезе съвместния албум на вокалиста с Бранфорд Марсалис квартет Upward Spiral, а сред запомнящите се изяви на Кърт през 2016 г. е неговото участие в концертното изпълнение на New York Minute със супер звездата на пианото Ланг Ланг, което ще бъде излъчено в поредицата на PBS - Live from Lincoln Center, и включването му в концерта на звездите по време на „Джаз в Белия дом“, събитие, което се проведе в края на април по случай Международния ден на джаза.

Кърт Елинг има репутацията на едно от най-влиятелните имена във вокалния джаз. За последните 14 г. е печелил във всяко едно от допитванията на сп. DownBeat до критиците и 8 пъти е бил определян като „Вокалист на годината“ от Асоциацията на джаз журналистите. Елинг е бил номиниран за „Грами“ за всеки един от 10-те албума в дискографията си.

Неговият богат баритон с диапазон от 4 октави се отличава не само с техническо майсторство, но и с емоционална дълбочина. В интервю за Джаз ФМ радио от началото на месец юли саксофонистът Бранфорд Марсалис каза за своя колега:

„С каквото се захване Кърт, той го прави. Той е наясно с какво е уникален. Джаз вокалистите не са по-различни от останалите певци. Обикновените вокалисти откриват няколко музикални идеи, с които могат да кажат: „Това е, което мога да правя.“, „Това е, което ме прави уникален.“, но гласът на Кърт физически се променя. Звученето на гласа му се променя, когато изпълнява весели или тъжни песни. Единственият друг джаз вокалист, който съм чувал да прави това, е Били Холидей. Със звученето на гласа си пресъздава емоцията на музиката. Има и други певци, но те имат стил на пеене, който използват всеки път, когато изпълняват дадена песен. Много малко вокалисти могат да правят това, което прави Кърт, и аз познавам възможностите му. Той е страхотен и това помогна нещата да се случат с лекота.“

Когато експертите говорят: Бранфорд Марсалис и Кърт Елинг за джаза и популярната култура, силата на мелодията и привличането на нови слушатели

 

Фотография: от официалната прес информация на OKeh за договора с Кърт Елинг