„Кулинарно кино“ на „Киномания“ с DiVino и шеф Димо Димов – два филма, две гурме вечèри, две авантюри на сетивата

„Кулинарно кино“ на „Киномания“ с DiVino и шеф Димо Димов – два филма, две гурме вечèри, две авантюри на сетивата

Два документални филма за храната и две гурме вечери съдъжра специалната програма „Кулинарно кино“ на „Киномания“ и DiVino, а домакин е Зала 10 на НДК. На 19 ноември от 19:30 ч. ще бъде прожектиран Foodies, а на 21 ноември от 20 ч. – „Серджо Херман, безобразно съвършен“, като публиката ще опита гурме вечерите, приготвени от шеф Димо Димов. И в двата дни вечерите ще са придружена от три вина, подбрани от екипа на DiVino. Цената на един куверт е 50 лева. Той включва и еднодневен достъп в ден по избор за „DiVino.Taste – Форум на българското вино“ (Зала 3 на НДК, 20 – 22 ноември).

С високо реноме в света на висшето ресторантьорство и носител на престижни награди, шеф-готвач Димо Димов владее до съвършенство науката и изкуството да създава незабравими емоции. Основател на Cult Gourmet Catering и на веригата ресторанти Pure, той има класически подход към храната, в дълбочина познава френските кулинарни техники, а към това добавя въображение, собствен стил и преклонение пред добрия продукт.

Шведският документален филм Foodies на режисьорите Томас Джаксън, Шарлот Ланделиус и Хенрик Стокаре разказва за явлението, добило размерите на утвърдена субкултура в съвременното общество: хора, обсебени от качествената и изискана храна, готови да й посветят времето, средствата и емоциите си. Повечето от „фудитата“ поддържат постоянен блог или споделят информация в социалните мрежи. Такива са и героите на филма, който ще ни отведе по стъпките им в най-прочутите тризвездни по гида „Мишлен“ ресторанти на света. Отдадени на преклонението към храната, което от хоби се превръща в начин на живот, те са добили статуса на престижни кулинарни критици, защото критериите им са обусловени от „звездния“ им опит. Това са хора, които прекарват живота си в обикаляне на планетата и... ядене. Хора, чието мнение толкова високо се зачита от професионалистите в бранша, че да си резервират място и в най-труднодостъпните ресторанти за тях не е проблем. Кои са тези хора, кои места посещават, какво консумират там, дали това ги прави щастливи, дали харесват всичко, което опитат – ще видим в Foodies.

Менюто на шеф Димо Димов:
Прясно изпечен хляб

Предястия
Крем от гъши дроб,
салата от киноа и червена леща, листа от тученица,
хляб със звезден анасон

Основно ястие
Френско петле в два стила:
Кок-о-вен; филе с масло от салвия и трюфел, ризото с кестени

Десерт
Гато "Марсел" с малинова пяна

„Серджо Херман, безобразно съвършен“ показва перфектно смазания механизъм в кухнята на един тризвезден ресторант, но също и напрежението да се задържи нивото му. Не се случва често някой да се откаже от успешна кариера в разцвета на силите си. Когато този някой е шеф-готвач, вероятността клони към нула. Но Серджо Херман взима това решение. Въпреки че ресторантът му е номер едно в Холандия, въпреки че има три звезди от „Мишлен“ и лоялен, сработен екип. Но Серджо има също и семейство – жена и три деца, за които никога не му остава време. Надвисва въпросът за цената на съвършенството и една съвсем простичка мечта започва да си пробива път – нещо като забравена рецепта от детството...

Менюто на шеф Димо Димов:
Прясно изпечен хляб

Предястия
Домашно маринована сьомга с червено цвекло,
букет от салати и гратениран биск от омар

Основно ястие
Телешко:
Телешки джолан су вид в сос от зелен пипер,
рагу от манатарки, био моркови с естрагон и конфи от картофи

Десерти
Флан Каталана, пистачо пана кота и шоколадов крем

Куверт-билети се продават в билетния център на НДК и vintageclub.bg.