Кулинария и изкуство в конкурса „Опитай това изкуство“ на Джаз ФМ и Гастрономическия фестивал „Премиер“

Кулинария и изкуство в конкурса „Опитай това изкуство“ на Джаз ФМ и Гастрономическия фестивал „Премиер“

С рецепта и снимка на ястие, в което са съчетани кулинария и изкуство, слушатели на Джаз ФМ участваха в конкурса „Опитай това изкуство“, който организирахме съвместно с Гастрономическия фестивал „Премиер“. Наградата е покана за дегустационната вечеря на шеф Цветомир Николов на 18 ноември в хотел „Премиер“ в Банско. В конкурса ще бъдат обявени и втора и трета награда. Имената на победителите ще бъдат избрани днес в „Следобедни импровизации“, а предложенията са…

PremierСКО суши

Силвия Ангелова

PremierСКО суши

Необходими продукти за 10 рола (порции):
3 чаши ориз (ориз за суши или късозърнест ориз) – 500гр.
1 литър вода
6 супени лъжици оризов оцет
3 супени лъжици захар
2 супена лъжица сол
1 опаковка нори листа
малко уасаби паста и авокадо
известно количество сьомга филе, краставица или варено яйце
Бамбукова подложка за навиване

Измийте ориза, оставете го да престои във вода 30 минути, покрийте го с два пръста вода и го варете до изпаряването й. В удобен за бъркане съд сложете оризовия оцет, солта и захарта. Бъркайте, докато захарта се разтопи. Смесете и разбъркайте с дървена лъжица без да мачкате ориза. Завийте с кърпа и оставете да престои, докато изстине добре на стайна температура. Сьомгата (или всяка друга плънка, която сте избрали) трябва да се нареже на тънки ленти по дължина. За да е по-лесно почистването на бамбуковата рогозка, я облепепете с обикновено кухненско фолио. Сушито се сервира с японски соев сос и уасаби.

Торта „Страстната Радост“

Виолета Асенова

Торта „Страстната Радост“

Научих за конкурса от приятел. Щастлива съм да споделя своите кулинарни импровизации с вас! Истината е, че когато се намирам в кухнята, се чувствам като нещо средно между луд учен, диригент и художник, който размахва шпатула, четка или телефон сред куп продукти и цветове. От писането, през импро театъра, рисуването с боя върху модни календари до готвенето – обичам да си играя с цветове и форми, да радвам окото и възприятието. Последната ми страст са тортите за рождените дни на приятели. Вече няколко празника преминаха в голям ентусиазъм около направата на най-цветната торта с наличните ми продукти.

Представям ви „Страстната Радост“, приготвена преди месец за рождения ден на моята приятелка Радостина. Тортата пропътува всичките завои до Копитото без да загуби красотата и стройната си осанка. Рожденичката можа да й се порадва за минута под звездите преди гостите да я нападнат до последна троха… Трябва да ви призная, че „Страстната Радост" се оказа най-сладката торта на света и дори преглътната с шампанско не загуби своя наситен вкус. Така е, когато вкусните й блатове са направени от натрошени сладки – прасковки и ореховки, а между тях има разлято сладко от смокини.

Всъщност направата на тортата отнема много малко време, защото е достатъчно да имате половин килограм сладки, две лъжици течен шоколад и две лъжици масло, които да превърнете в тесто в кухненския робот. Получената смес се разделя на три части, между които се поставят тънки пластове сладко или лек крем. За глазура избрах плодово мляко малина, върху което наредих ветрило от нарязани нектарини. За завършек и център на тортата поставих смокинята от смокиновото сладкo в центъра на най-горния блат. И понеже зная каква е съдбата на една уважаваща себе си торта, побързах да я снимам…

Сладък на вкус, цветен и виртуозен ден ви желая!

Фетучини – лингуини – спагети

Йоана Тодорова

Фетучини – лингуини – спагети

Ястието е вдъхновено от три мои любими продукта – яйца, лимон и паста. За тях съм изследвала консистенции, вкусове и техники, като целта е от жълтъка и хайвера да се получат различни усещания за сочност и текстура.

От ляво надясно:
Фетучини с маслен сос и лимонова трева, тънки листове грана падано и сушен жълтък в сол с бял пипер. Соса направих, като оставих заленчуков бульон и масло да къкрят с няколко стръка лимонова трева, прецедих, монтирах със студено масло. Сушеният жълтък е престоял 10 дни в сол и е тънко нарязан на ивици.

Лингуини с лимонов сос „Забальоне“, бавно готвен жълтък от пъдпъдъче яйце и зелен пипер. Соса направих, като запържих малко чесън и червена чили чушка пименто в зехтин, залях със зеленчуков бульон, добавих лимонов сок и малко сметана. Жълтъците разбих на водна баня, докато бухнат, и добавих сместа от бульон и сметана. Осолих и добавих зелен пипер на едро. Жълтъкът от пъдпъдъче яйце е бавно готвен на около 70 градуса за около 10 минути.

Спагети със сметаново-шафранов сос с бяло вино, черен хайвер, капки от печен лимон и розов пипер. Шафрана накиснах в бяло вино гевюрцтраминер, след това добавих рибен бульон и редуцирах наполовина. Добавих същото количество сметана и монтирах с масло. Подправих с розов пипер на едро.

Гаридес саганаки

Галина Нифору

Гаридес саганаки

С голяма радост научих за обявената игра от моето любимо радио и веднага се включвам с нещо лесно, мноооого вкусно, бързо и впечатляващо. Ястието, което съм подготвила, е гаридес саганаки – гръцки специалитет, който много обичам и с който винаги печеля овациите на гостите, било то българи или чужденци :)

Необходими продукти:
12 кралски скариди
1 месеста тъмнозелена чушка
3 – 4 скилидки чесън
50 мл узо
400 грама доматено пюре
200 грама бяло овче сирене
50 мл екстра вържин зехтин
няколко стръкчета магданоз
сол и черен пипер

В по-дълбок тиган слагаме екстра върджин зехтин и в него запържваме 3 – 4 смачкани на едро скилидки чесън за 30 – 40 секунди. След това запържваме скаридите за 5 минути и прибавяме узото, като чакаме да се изпари и да остане само ароматът му. Прибавяме нарязаната на едри кубчета чушка и я запържваме. Добавяме доматения сос, намаляваме котлона и оставяме всички съставки на ястието добре да се смесят и сосът да се сгъсти. Добавяме малко сол (само ако скаридите са сурови, защото, ако са бланширани, те имат сол) и черен пипер. След това добавяме нарязаното овче сирене на кубчета и отстраняваме от котлона. Разбъркваме леко, за да не се разтопи сиренето и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Сервира се с препечен хляб, поръсен с риган и зехтин и, разбира се, с чаша добре охладено розе.

Да ви е сладко! Поздрави на вашия прекрасен екип