Куинси Джоунс: „Твори със смирение, приемай успеха с благодарност“

Куинси Джоунс: „Твори със смирение, приемай успеха с благодарност“

„Твори със смирение и приемай успеха с благодарност.“ – този съвет би дал Куинси Джоунс на младия себе си, както споделя музикантът в интервю за OK Player. Легендарният творец отговори на въпросите на медията, основана от продуцента и изпълнител ?uestlove, след представянето на носещи неговото име модел слушалки на престижна фирма за електроника. „Не позволявай да ти се замая главата от това, че имаш запис под номер 1 или под номер 10 в класациите. Приемай нещата спокойно.“ – допълва в отговора си музикантът.

Интервюто дава интересен поглед към знаменит момент от музикалната история – когато Принс не е сред звездния състав на проекта We Are the World. „Как приехте отказа на Принс да участва?“ – пита журналистът. С явна ирония Куинси Джоунс отговаря: „Имахме само Рей Чарлз, Стиви Уондър, Лайнъл Ричи и Майкъл Джексън.“ После сериозно обяснява за разминаването: „Не бях натъжен. Той искаше да свири на китара, а аз – да пее в припева веднага след Майкъл.“ Кой е любимият му спомен с Майкъл Джексън? „Всеки. Той бе един от най-талантливите хора, раждали се на Земята. Още от дете в Гари, Индиана – този град може да направи всекиго звезда.“ – отново се усеща иронията в думите на Куинси Джоунс: „Беше умно от негова страна да гледа какво правят Джеймс Браун, Сами Дейвис, братя Никълас, Джийн Кели. Винаги следеше най-добрите. Така ставаш добър – като правиш нещата, както ги правят най-великите.“ Off the Wall или Thriller? „Off the Wall ми е най-любим, но обичам всичките си албуми.“ – отговаря музикантът.

Следващата поява на Куинси Джоунс на сцената ще бъде на Джаз фестивала в Щутгарт. Той обяви новината за участието си с вестта, че отново ще е заедно с Джордж Бенсън: „Не мога да повярвам, че минаха 40 години, откакто създадохме Give Me the Night. Това бе първият албум на моята звукозаписна компания Qwest и той се представи блестящо на церемонията по връчване на наградите „Грами“ и на танцовия подиум. Двамата имаме спомени за цял живот, но едва започваме! С усмивка съобщавам, че Джордж Бенсън ще участва в концерта „Куинси Джоунс и приятели“ в Щутгарт, заедно с малкото ми братче Джейкъб Колиър, талантливата Ди Ди Бриджуотър, Биг бенда на Южногерманското радио и един от любимите ми диригенти – Джулс Бъкли.“ – написа във фейсбук Куинси Джоунс.

С Джейсън ГулдС Джейсън Гулд, снимка: фейсбук страницата на Куинси Джоунс

Джейкъб Колиър е един от младите суперталантливи музиканти, които Куинси Джоунс подкрепя. Другите, черпещи от неговите опит, вдъхновение и майсторство, са Джъстин Кауфлин, Алфредо Родригес и синът на Барбра Страйсенд – Джейсън Гулд. Куинси Джоунс е щедър към тях, както преди десетилетия изгражда музикалния характер на Пати Остин – участничка и в двата споменати с любов по-горе проекта – Off the Wall на Майкъл Джексън и Give Me the Night на Джордж Бенсън.

Пати Остин ни изкачи на върха, за да видим надалеч

Пати Остин в СофияПати Остин в София, снимка: Димитър Алексов

Самият Куинси Джоунс се учи от големите. В деня на вековния юбилей от рождението на Ела Фицджералд за уроците от нея той разказа: „Когато работиш с други музиканти, са нужни огромни количества любов, уважение и доверие. Точно тях Ела Фицджералд винаги слагаше на масата.“ Един от любимите му моменти с нея е бил да я наблюдава как измисля думите на песента по неговата тема към ситкома „Санфърд и син“, която подготвя за концерт с Оркестъра на Каунт Бейси и триото на Томи Фланаган през 1972 г.

С Ела ФицджералдС Ела Фицджералд, снимка: фейсбук страницата на Куинси Джоунс

Куинси продължава да е вдъхновител. Той е почетен със стенопис в училището си Garfield High в Сиатъл (на основната снимка към публикацията). „Преди 70 години крачех в тези коридори като ученик, дете, което не е сигурно как ще протече животът му и дали изобщо ще има живот извън уличните банди. Преместването в Сиатъл промени живота ми към по-добро, а когато открих музиката, видях, че мога да бъда повече от цифра в статистиката. Моля се за същото за децата сега. „Постижение“ е преди „труд“ само в речниците – и това е самата истина! Аз я изживях! Така че продължавайте да продължавате, тъй като пътят е дълъг и изморителен, но си заслужава!“

Куинси Джоунс – от детство в гангстерска банда до живот с музиката

Куинси Джоунс винаги подкрепя, по всички възможни начини. Един от последните продукти, на които даде името си, е на модел на известна марка очила. За кутията за тях той избира творби на трима талантливи млади хора, които не се предават пред житейските несгоди. „Това партньорство кара душата ми да се усмихне, защото показва, че всеки може да преодолее предизвикателствата в живота, ако продължава да върви напред.“ – обяснява Куинси Джоунс. Единият от творците е изгубил голям процент от зрението си при катастрофа, другият е бездомник, а третият е аутист, който не може да общува словесно. „Възхищавам се на тези творци и на тяхното изкуство.“ – казва Куинси Джоунс. Процент от продажбите е предназначен за благотворителност. Част от приходите ще получи неговата фондация за възстановяване на Мексиканския залив, който преди няколко години бе опустошен от изтичането на нефт от петролна платформа.

Когато получи медала Voix et Souffle на френското Общество на авторите, композиторите и издателите на музика, Куинси Джоунс отново открои приноса на Франция към развитието на джаза: „Тази награда е толкова по-специална, тъй като от пристигането ми като 19-годишен младеж с бенда на Лайнъл Хемптън, Париж ми е като втори дом. Французите винаги са приемали с желание и интерес нашата музика. Ако не бе тяхното влияние върху Америка през първото десетилетие на XIX в., джазът може би никога нямаше да се роди. Мога само да се надявам, че част от сътвореното от мен през годините ще бъде вдъхновение за идващите поколения да издигнат музиката ни на следващото ниво.“

  • Концерт на Куинси Джоунс и неговия оркестър в Париж през 1960 г. слушаме в „Джаз емоции“.