Куинси Джоунс стартира Qwest TV - видео платформа, посветена на джаза

Куинси Джоунс стартира Qwest TV - видео платформа, посветена на джаза

Куинси Джоунс обяви новия си проект - Qwest TV – видео платформа, която ще бъде посветена на джаза и производните на него стилове. В това начинание до легендата застава известният джаз импресарио и телевизионен продуцент Реза Акбарали. Qwest TV ще стартира през есента и ще даде възможност на своите абонати да получават разнообразни услуги чрез месечна такса – зрителите ще избират кога и какво да гледат на своите мобилни устройства и компютри, а съдържанието на платформата ще предлага концерти, документални филми, интервюта и архивни кадри, свързани с любимата ни музика. Qwest TV вече е закупила правата на 400 заглавия и планира да добави още 600 в следващите 3 г.

Предварителният абонамент за Qwest TV ще започне на 6 септември в Kickstarter, а първите 1500 абонати ще получат бонуси затова, че подкрепят развитието на платформата.

„Мечтата на Qwest TV е да даде възможност на почитателите на джаза и музиката по света да преживеят тази невероятно богата и разнообразна музикална традиция по съвсем нов начин.“ – казва Куинси Джоунс в прессъобщението за старта на платформата. Големият музикант допълва: „По душа съм би-бопър и по време на моята 70-годишна кариера в музиката от първа ръка съм ставал свидетел на силата на джаза - и всичките му производни стилове от блус и R&B до поп, рок и хип-хоп, виждал съм как джазът разрушава прегради и обединява света. Вярвам, че след 100 г., когато хората обърнат поглед назад към XX век, те ще гледат на Бърд (Чарли Паркър), Майлс и Дизи като на Моцарт, Бах, Шопен и Чайковски. Надявам се, че Qwest TV ще послужи за съхраняването и развитието на великото наследство, което ще е джазът за много от бъдещите поколения.“

Съмишленикът в това начинание на Куинси - Реза Акбарали, казва от своя страна: „С представянето на Qwest TV пред широката публика и университетите по света ние се стремим да популяризираме ценностите, характерни за джаза: упорита работа, разнообразие, откритост към другите, взаимно уважение и внимание, сътрудничество и импровизация. Джазът докосва хората отвъд всички национални, социални и културни ограничения.“ Акбарали споделя, че една от целите на новия телевизионен канал ще бъде да представя вълнуваща музика от целия свят на джаз и музикалните фенове, които още не са я открили за себе си и също така твърди, че с Куинси имат планове да създадат общност.