Куинси Джоунс с Награда за цялостен принос от Джаз обществото на Лос Анджелис

Куинси Джоунс с Награда за цялостен принос от Джаз обществото на Лос Анджелис

На 19 ноември в събота Джаз обществото на Лос Анджелис (LA Jazz Society) ще връчи на Куинси Джоунс Наградата за цялостен принос и в чест на големия музикант организира трибют, наречен Celebrates the World of Quincy Jones. В двучасовото шоу ще се включат както звезди от ранга на Пати Остин и Сайда Гарет, с които Куинси работи от десетилетия, така и млади музиканти, които той подкрепя през последните години – пианистите Емили Беър, Алфредо Родригес и Джъстин Кауфлин. Сред останалите участници са братята Клейтън, Рики Майнър, Хюбърт Лоус, Дарин Дийн, Грег Филингейнс и др. Наградата за цялостен принос на Куинси Джоунс се връчва заради забележителните му постижения в различни сфери на музиката и заради подкрепата, която той продължава да оказва на младите таланти.

Пати ОстинПати Остин

Пати Остин често гостува в събития, посветени на Куинси Джоунс. През лятото тя взе участие в подобен концерт, който се проведе на Джаз фестивала в Монтрьо, Швейцария. Следващата година легендарната вокалистка ще пее за първи път у нас. На 17 май в Зала 1 на НДК тя ще представи музиката на Ела Фицджералд в елегантна програма с Биг бенда и Оркестъра на Класик ФМ. Диригент на събитието ще бъде Ангел Заберски. Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Билети се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в Билетния център на НДК, както и онлайн на Ticketsbg.com.

Публика и критика посрещат с възторг концертите на Пати Остин в САЩ. Носителката на „Грами“ догодина ще пее в България с Биг бенда и Оркестъра на Класик ФМ

Емили БеърЕмили Беър

Новината за музикалния празник в Лос Анджелис, посветен на Куинси Джоунс, ни дава възможност да направим още една връзка с България, не само заради предстоящото гостуване на Пати Остин у нас. Един български музикант - басистът Петър Славов младши, който от 17 г. живее в САЩ, е работил с Куинси Джоунс и има изяви с други двама от участниците в концерта – Емили Беър и Алфредо Родригес. Наскоро беше съобщено, че 15-годишната пианистка Емили Беър ще издаде нов албум в началото на следващата година. Into The Blue е записан в трио с Петър Славов и барабаниста Марк Маклейн. Дискът ще бъде на пазара на 27 януари. Преди няколко седмици Петър Славов взе участие в проекта с есета на Джаз ФМ радио с гледни точки за джаз музиката днес. 

Петър Славов младши: „Обезценяването на музиката и изкуствата беше кулминацията на антиинтелектуализма над крехките неща, които правят от масата общество“