Куин Латифа играе Беси Смит във филма Bessie

Куин Латифа играе Беси Смит във филма Bessie

Куин Латифа ще се превъплъти в ролята на Беси Смит в нова телевизионна продукция. Идеята е още отпреди 22 г., но тогава 22-годишната певица е изцяло на територията на рап музиката. „Бях Куин Латифа – рапърката. Представа си нямах коя е Беси Смит”, признава тя повече от две десетилетия по-късно при представянето на продукцията пред Асоциацията на телевизионните критици.

В средата на този период – през 2004 г., Куин Латифа се върна към корените на рап музиката, като впечатли с джазовия си проект The Dana Owens Album. На албума, в който преплита още ритъм енд блус и соул, тя даде името си като символ на своята истинска същност. През 2007 г. Куин Латифа ни представи още един джаз албум с кавъри на песни, направени известни от Били Холидей, Нина Симон, Ета Джеймс, Арита Франклин, The Pointer Sisters. Trav'lin" Light съдържа сътрудничества със Стиви Уондър, Джо Семпъл, Джордж Дюк, Ерика Баду и Джил Скот. Сега певицата казва: „Натрупах житейски опит. Когато за първи път ми представиха идеята, не мисля, че бях извървяла този житейски път, който ми беше нужен, за да изпълня ролята добре. Трябваше да изживея повече блус.”

„Музиката на Беси Смит е отпреди 100 г., но тя носи вътрешна сила, от която много творци днес могат да се поучат”, споделя още Куин Латифа. Тя твърди, че начинът, по който Беси Смит подхожда към музиката съдържа уникалност, с която днес тя би била супер звезда.

Филмът носи заглавието Bessie, отчасти е основан на биографията, написана от Крис Албъртсън, и ще бъде излъчен напролет, но неговата премиерна дата все още не е определена.