Кръстникът на суинга идва на Джаз фестивала в Банско. Очакваме Рей Джелато на 9 август

Кръстникът на суинга идва на Джаз фестивала в Банско. Очакваме Рей Джелато на 9 август

Заради активното му участие във възраждането на Ерата на суинга, Рей Джелато е провъзгласен за Кръстника на суинга. А това течение в джаза е във всяко от солата му, с които той предава импулса на танца към своята публика. Рей Джелато идва отново на Джаз фестивала в Банско, за да закрие с изпълненията си петъчния ден – 9 август.

Рей Джелато е английски джазов певец, тенорсаксофонист и лидер на бенда The Ray Gelato Giants. Той е голям почитател и интерпретатор на музиката на известния певец, тромпетист и шоумен Луи Прима и на неговия първи тенорсаксофонист Сам Бутера (и двамата са итало-американци). „Луи Прима караше хората да се усмихват, така ми въздейства на мен и сега.“ – каза в интервю за Джаз ФМ Рей Джелато. Сам Бутера без съмнение е оказал голямо влияние върху стила му, но „ние сме различни индивидуалности“, уточнява Рей.

Последният албум на Рей Джелато With All Due Respect, записан с тенорсаксофониста от Барселона Енрик Пейдро, е изцяло инструментален. В него Рей е включил композиции, станали известни в изпълнение на любими саксофонисти като Колман Хоукинс, Бен Уебстър, Илиной Джакет и други.

Италианският произход на Рей се проявява не само в джаза. Запитан как си почива, той отговори: „чрез готвене“, което според него би могло да се окаже почти толкова креативно, колкото и импровизациите в джаза.

Рей Джелато сподели и радостните си впечатления от предишното си представяне на Джаз фестивала в Банско: „Чудесен, прекрасен фестивал! Хората са страхотни и... храната също! Очаквам с нетърпение да я опитам отново!“

  • Предаването на Емил Войников с интервю и музика на Рей Джелато можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.