„Крокфер“ и „Драгунет“ от Офенбах за първи път на софийска сцена, представени от Държавна опера – Стара Загора

„Крокфер“ и „Драгунет“ от Офенбах за първи път на софийска сцена, представени от Държавна опера – Стара Загора

През 1857 г., когато е само на 37 години, Жак Офенбах създава за театър „Буфо Паризиен“ две едноактни оперети-буфа – „Крокфер“ и „Драгунет“. „Независимо от младата си възраст, неголемия си към онзи момент опит и формата на произведенията, в тях характерът на гения изцяло си проличава. Акуалността им е жива и до днес, а сякаш с пророческа дарба Офенбах е придвидил и показал в тях бъдещи събития и личности.“ – казва режисьорът на спектакъла Славчо Николов. За първи път у нас „Крокфер“ и „Драгунет“ бяха представени от Държавна опера – Стара Загора през декември на местна сцена, а на 8 февруари от 19 ч. ще бъдат изиграни и в София – на сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“. Джаз ФМ е медиен партньор.

„Млад, талантлив и ентусиазиран екип създаде впечатляващо естетски и свежи спектакли, носещи необикновения заряд на ярката артистична индивидуалност и творческо вдъхновение. Силният и проверен в няколко постановки вече тандем Славчо Николов (режисьор) и Ромина Славова (хореография и пластика) получи мощно подкрепление от дизайнера ГЕНДОНИ с неговите изящни костюми и изискан декор. Костюмите са с изпипани детайли и носят в себе си историята. Декорът е модерен, стилен, изключително многофункционален. И красив. Творческият екип успешно сътвори визията на двете оперети модерно и умно. С хумор. С мярка. С владеене на ситуацията и изразните средства на тялото и гласа. Без преиграване, без лишено от вкус комедиантство у артистите. Много органично.“ – съобщават от Държавна опера – Стара Загора.

„И двете едноактни произведения на Офенбах имат интересен сюжет и послания. В „Драгунет” темата е за обичта между брата и сестрата, за обичта на бащата към детето си и за раздвоението му заради службата към отечеството, за приятелството между „братята по оръжие“ на фронта. А в „Крокфер“ е смешно, весело, забавно, игриво.“ – представят неиграните до момента на наша сцена творби от Държавна опера – Стара Загора, а за спектакъла допълват: „Всички артисти изпълняват своите роли с жар, пресъздават истински смешни образи, без викове и пресилено гримасничене. Невероятно забавни герои и една забележителна любовна двойка сред баталията, устроена от враждуващите семейства на тези Ромео и Жулиета в по-ново време, които иронизират борбата между две световни империи – Германия и Франция. На сцената оживява най-красивата битка - в името на Любовта и Отечеството, в името на Живота.“

ДРАГУНЕТ
По време на Първата световна война 32-ри батальон от френската армия е под обсада. Войниците са откъснати от света и не могат да се свържат с останалата част от армията за подкрепление. Многото опити да се пробие блокадата и войниците да преминат отвъд вражеската линия се оказват неуспешни. Командирът на батальона, за да не губи повече хора, забранява всички действия за връзка с останалата армия, а който го направи, ще бъде обвинен в дезертьорство – това е най-страшната присъда по време на война. Редник Жулиен Ламбер решава тайно да премине вражеската линия. Липсата му е установена още същата вечер и е определен срок до 12.05 ч. на обяд – ако не се завърне, да бъде обявен за дезертьор. В същия батальон служи като медицинска сестра и сестрата-близначка на Жулиен – Драгунет. За да го прикрие, тя се преоблича като брат си и се представя за него. Един от войниците, редник Титир, се усъмнява и пробва да разкрие измамата. Въпреки че старшата медицинска сестра Шабрак прави всичко възможно да го разсее, Драгунет от своя страна е непоколебима да вземе заповедта от старши сержант Ламбер. Опитите й са неуспешни и тя е разкрита. Планът ѝ се проваля и сержант Ламбер е принуден да докладва за Жулиен. Войнският му дълг го кара да постъпи така, въпреки че Драгунет и Жулиен са негови осиновени деца. В същия момент се чува флейтата на Жулиен, който пристига с подкрепления и 32-ри батальон е спасен.

КРОКФЕР
Две аристократични фамилии са във война от дълги години. Война, за която никой от двете враждуващи страни не знаят за какво и защо я водят. Продължават я, пъпреки че са достигнали до финансов колапс. Крокфер заедно със своя ординарец Бутфьо са отвлекли дъщерята на своя враг Мус-а-мор. Той идва да преговаря с тях за връщането й, но, подстрекаван от оринареца си, Крокфер отказва мир и продължава с тотална война. Пристига племенникът на Крокфер, Рамас-та-тет. Крокфер се надява, че той ще му бъде съюзник и заедно ще постигнат мир, но се оказва, че Рамас-та-тет е дошъл, за да продължи войната. Рамас-та-тет се влюбва в Фльор-дьо-суфр – дъщерята на Мус-а-мор, и двамата решават да избягат. „Армията“ на Мус-а-мор напада и Крокфер в безсилието си заплашва,че ще убие Фльор-дьо-суфр, ако тя не се омъжи за него, а баща й не се предаде. Тя се съгласява, но когато вдигат наздравица за сключения мир, Фльор слага отрова в чашата на Крокфер. Бутфьо пък слага отрова в чашата на Мус-а-мор. Оказва се обаче, че веществото не е отрова, а слабително средство. Битката между Крокфер и Мус-а-мор се води от Рамас-та-тет, като той моли, ако Фльор-дьо-суфр спечели, да се омъжи за него. Тя се съгласява и побеждава. Крокфер и Мус-а-мор се съвземат едва след битката и разбират какво е станало между тях. Войната е прекратена.

На 8 февруари спектакълът в София ще бъде представен от солистите Милко Михайлов, Александър Баранов, Георги Динев, Нели Нечева, Евгений Арабаджиев, Пламен Асенов, Анита Шишкова – гост, Емилия Джурова, Тереза Бракалова, Оркестър, Хор и Балет на Държавна опера – Стара Загора. На диригентския пулт ще застане Димитър Косев.

Спектакълът се посвещава на 100 години от Първата световна война и се реализират с любезното съдействие на Министерството на отбраната на Република България. Билети се продават на касата на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ (бул. „Васил Левски“ №100, от 9:30 до 19:30 ч. от вторник до неделя, тел.: 02 9431979), както и онлайн в мрежата на Eventim.