Красота и състезателен дух в първото издание на Sofia Open Dance Festival

Красота и състезателен дух в първото издание на Sofia Open Dance Festival

Състезание за участниците, наслада за зрителите – в събота в зала „Универсиада“ ще се проведе първото издание на Sofia Open Dance Festival. За млади и възрастни, за стандартни и латино танци, с участници от 11 държави – великолепието на балните и спортните танци ще ни предложат състезатели на възраст от 6 до над 35 години. А в галаконцерта ще видим някои от най-успешните танцови двойки на Великобритания и Словения, една от които – с българско участие. Това събитие, което ще ни зареди с красота, сила и вдъхновение, е организирано от Българската професионална танцова асоциация под егидата на Световния танцов съвет. Джаз ФМ е медиен партньор.

„Първото издание на Sofia Open Dance Festival се провежда по повод десетата годишнина от приемането на Българската професионална танцова асоциация в Световния танцов съвет – международната професионална организация, развиваща в цял свят това атрактивно изкуство. Преди три години организирахме под егидата на Световния танцов съвет две събития, които бяха официални първенства. Те се радваха на голяма популярност сред зрителите и бяха в действителност грандиозни спектакли.“ – разказа в студиото на Джаз ФМ предисторията на фестивала доц. Златин Костов – председател на Българската професионална танцова асоциация. Членът на ръководството Анелия Серафимова допълни: „Каним всички да дойдат да се насладят на много изискано и блестящо събитие. Ние сме много щастливи, че успяваме да го реализираме и да постигнем своите мечти. Дано да имаме сили това да продължи!“

На 24 октомври зала „Универсиада“ ще танцува от рано сутринта до късно вечерта. Състезателите ще покажат най-доброто, на което са способни, в десет танца. Ще се любуваме на стандартните – валс, танго, виенски валс, бален фокстрот и куикстеп, и на латиноамериканските – ча-ча, самба, румба, пасо добле и джайв. Sofia Open Dance Festival се открива в 9:30 ч. със сутрешен концерт с начинаещи и среднонапреднали танцови двойки. Те ще бъдат съдийствани от професионално танцово жури. В 14:30 ч. започва официалното състезание на Аматьорската лига за всички възрастови категории. Сред участниците са и шампионите на Англия – танцовата двойка Петър Даскалов и Зия Джеймс. В 20 ч. е галавечерта с финалите при най-добрите аматьорски танцови двойки. „Зад всичко това стои вълнението, стремежът да се изявим в най-добрата си светлина, красотата на костюмите и прическите, красивата музика, която ще звучи в залата – постарали сме се да изберем възможно най-добрата музика...“ – описва атмосферата на предстоящото събитие доц. Костов.

Гвоздей на програмата ще бъдат професионалните танцови изпълнения на официалните гости от Великобритания и Словения. Уорън и Кристи Бойс са шампионите на Англия за професионалисти по стандартни танци. Те ще танцуват заедно със сина си, който се състезава в Първа група – младежи. Талантът им е безспорен – тяхно съвместно изпълнение събра над 6 милиона гледания в ютюб. На сцената ще излезе и една от най-добрите двойки за латиноамерикански танци в света – Юри и Агода Батагели от Словения.

Анелия Серафимова покани родителите да покажат това изкуство на децата си – точно както го е преживяла тя: „Занимавах се с класически балет, но танците се превърнаха в смисъл на живота ми, когато майка ми ме заведе на такова състезание в същата тази зала – „Универсиада“. Стоях на първия ред и от това, което видях, се запали голямата ми любов към танца.“

„Надяваме се да вдъхновим децата, тъй като това е универсално изкуство – образователно, рекреативно, възпитателно, спортно... Красотата, пресъдадена със силата на състезателния дух – това е двигателят на развитието.“ – сподели своята вяра доц. Златин Костов.

  • Билети за Sofia Open Dance Festival се продават в мрежата на Eventim, а в деня на състезанието – на входа на зала „Универсиада“.