Красивата изложба на Виктор Попов

Красивата изложба на Виктор Попов "Моят свят" провокира въображението и сетивата ни и ни кара да бъдем откриватели

От 10 до 23 септември в софийската галерия "Арт 36" (ул "Славянска" № 40) Виктор Попов ще представи своята изложба "Моят свят". Това е третата в България самостоятелна изложба на българския артист, който от десет години живее и твори между Пекин и София. Тя представлява селекция от няколко авторски проекта. Запазеният артистичен знак на Виктор Попов са откритите изображения върху стени в Пекин, Венеция и Макао, пренесени върху традиционна китайска хартия, наречена "хартия - кожа", както и свободата, която дава на публиката да дешифрира кодовете на времето според собствената си визуална азбука.

Артистичното пътешествие на българския артист започва в Китай преди повече от десет години, когато Виктор попада в 23-милионния мегаполис Пекин покрай музикален проект на топ цигуларя Васко Василев и майката на Ванеса Мей - Памела Никълсън. Въпреки че мащабната телевизионна продукция не вижда бял свят и българският екип се завръща в София, Виктор решава да приеме предизвикателството на съдбата и да остане в Китай, за да види в каква посока ще тръгне тази житейска авантюра. Обикаля Пекин с фотоапарат в ръка и улавя "филмовите кадри", които се случват в ежедневния живот на китайската столица. Започва да учи китайски език, а след известно време си намира и жилище - в голям апартамент, който дели с канадски писател, германски фитнес инструктор и китайски филмов процудент. Именно китайката Пинг го въвежда във филмовите среди в Китай и Виктор се включва в екипа на две филмови продукции. Въпреки силния старт в киното животът му поднася нова изненада. Докато обикаля и разглежда летния дворец на императора в Пекин, попада на интересно откритие - вижда на една от белите на пръв поглед стени интересно изображение, което заснема, а по-късно обработва и принтира върху традиционната китайска хартия. С тази находка почти в стила на Индиана Джоунс започва кариерата му на артист. Посещава няколко от големите галерии в Пекин, докато по съвет на близка приятелка не се озовава в една от най-интересните и красиви сгради в града - бившия френски университет, където се намира престижната галерия Yishu 8, менажирана от бившия куратор на музея "Роден" Кристин Кайол и спонсорирана от фондацията "Едмонд де Ротшилд".

Първата изложба на Виктор Time Prints се радва на голям интерес, но никой не очаква невероятния триумф, с който се посреща втората му изложба Venetian Legends. Интересният артистичен проект е вдъхновен от находките на Виктор по стените на Венеция. За да се доближи максимално до духа на стара Венеция, Виктор открива в една от книжарниците книгата с митове и легенди за града, написана от родения на остров Мурано писател Алберто Тосо Фей. Двамата започват работа по амбициозната изложба - Виктор работи върху изображенията, а Алберто Тосо Фей пише истории и приказки, вдъхновени от "находките" на българския артист. По препоръка на директора на Yishu 8 Кристин Кайол обаче Venetian Legends се представя само с творбите на Виктор, защото Кайол смята, че венецианските легенди ще объркат китайската публика, незапозната с исторята на града. Откритата през април 2013 г. изложба надминава всички очаквания - изложбата се оказва голям триумф не само сред китайската публика, но и сред колекционерите на съвременно изкуство, които не пропускат нито една от експозициите в Yishu 8. Картините на Виктор стават притежание на известни китайски, френски и американски колекционери. В деня на откриването на изложбата китайски преподавател по модерно изкуство прави контакт с артиста по препоръка на американски колекционери от Ню Джърси, а няколко дни по-късно след посещение в ателието на артиста закупува от тяхно име три от неговите творби. С пет творби пък се сдобива прочута китайска красавица - бивш топмодел, забелязана навремето от Пиер Карден, а сред най-нетърпеливите купувачи на Виктор са китайския художник Ли Син и сътрудници на Yishu 8 от офисите на галерията в Пекин и в Париж. Галерията на Виктор в китайската столица е арт съветник на някои от най-големите колекционери в града, сред които е и младата бизнес дама Джанг Чън Чън.

  • Среща с Виктор Попов очаквайте във вторник в 15 ч. в предаването "Следобедни импровизации". Работите на автора можете да разгледате чрез бутона "Галерия" в долния ляв ъгъл на водещата фотография.