Красива и мелодична музика в Turn to Love - предстоящия албум на Димитър Карамфилов

Красива и мелодична музика в Turn to Love - предстоящия албум на Димитър Карамфилов

След Ecology - великолепния си дебют от 2018 г., приет еднакво добре както от публиката, така и от музикалните среди, в момента Димитър Карамфилов работи по следващия си проект, който предстои да бъде издаден идната пролет.

Димитър Карамфилов за дебютния си албум Ecology: „Просто сега започвам!“

„Музиката за този албум се роди в началото на годината.“ – разказва басистът в интервю за Джаз ФМ радио, разкривайки още подробности: „При първия локдаун започнах активно да сядам на пианото и лека-полека започнаха да изкристализират мелодии, аранжименти. Написах 7 пиеси, които са доста мелодични.“

Димитър Карамфилов решава да изпълни новите теми с класическо джаз трио и с увереност се спира на другите двама членове на групата - Антони Дончев (пиано) и Васил Вутев (барабани). По време на тридневна сесия музикантите записват общо 8 композиции, от които 7 са чисто нови, а едната от тях е от предишен период, но басистът я намира за достатъчно интересна, за да стане част от албума. Митко споделя, че с тези негови колеги музиката се е издигнала на друго ниво и че е щастлив от това, което се е получило.

Работното заглавие на студийната продукция е Turn to Love, като вероятно то ще се запази и ще остане име на албума. Димитър Карамфилов е написал музика за втори проект още преди време, но сега решава да я остави настрана, да се отдаде на мига и да се фокусира изцяло върху новите идеи. „Това беше момент, който ми даде възможност да седна, да се затворя малко в себе си, в съзнанието и фантазията си и да направя тази музика.“ – казва басистът. Неговото усещане за новата музика е, че тя е „достъпна, красива, мелодична и приятна“, като с нея остава верен на джаза и импровизацията.

„Този период със сигурност даде отражение върху самата музика. Роди се в моментите, в които бяхме доста стресирани и параноични. В началото всичко беше много притеснително, после лека-полека започнахме да свикваме, да приемаме това, което се случва. За мен работата по тази музика беше като бягство от стресовата ситуация. Затворен вкъщи, престоят пред пианото беше като медитация и в доста от парчетата се усеща това настроение.“ – разказва Димитър Карамфилов.

В края на тази нелека 2020 г. той гледа напред с вяра и оптимизъм, че ни предстои по-плодотворна година и че ще успеем да преодолеем тази криза. „Трябва да имаме надежда за това, което ни предстои. Човекът не бива да губи надежда, вяра в доброто, вяра в хората, в любовта между хората. Самата любов е в това да обичаш планетата, близките си, да обичаш живота като безценeн дар от Господ, това са важните неща.“ – заключава басистът.

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Димитър Карамфилов може да чуете чрез бутона „Аудио“.

Фотография: Иво (Кукер) Христов