Кралят на циганската цигулка Роби Лакатош във филм по bTV преди гостуването си в София

Кралят на циганската цигулка Роби Лакатош във филм по bTV преди гостуването си в София

Легендарният Роби Лакатош показва скъпи на сърцето си места и свири с местни музиканти в Будапеща във филм на bTV. Епизодът от „НепознатиТЕ“ бе заснет от журналиста Георги Тошев и оператора Иван Китанов и ще бъде показан в навечерието на концерта на Лакатош в София на 14 декември в Зала 1 на НДК.

Всепризнатият Крал на циганската цигулка идва за първи път у нас и ще ни разположи в пресечната точка на класиката, джаза и чардаша. Наследник на Краля на цигулката от времената на Брамс и Лист – Януш Бихари, Лакатош е посрещан с овации в най-големите зали в света – „Концертгебау“, „Карнеги хол“, „Сантори хол“, Операта в Сидни, и е определян от критиката като „цигуларя с най-бързите пръсти“.

Краля на циганската цигулка Роби Лакатош ще свири в София с ансамбъл и Оркестъра на Класик ФМ на 14 декември в Зала 1 на НДК

Роби Лакатош е приел екип на bTV в Будапеща и е возил колегите с личния си мерцедес, развел ги е из квартала, където е израснал и е живял преди да замине за Брюксел, показал им е къде живее днес, поканил ги е и в любимото си кафене, където ги е срещнал с няколко музиканти от своя фантастичен ансамбъл. Докосващо сърцето е било посещението в катедралата, където са погребани родителите му, а срещата с дъщеря му и с любимия внук разтопили сърцата и на Лакатош, и на телевизионния екип. Денят завършил в един от най-старите и престижни ресторанти в Будапеща с гледка към Дунав, където Роби не се сдържал и изненадващо се включил с виртуозен експромпт в шоуто на групата цигански музиканти, изумени от факта, че редом с тях свири една истинска легенда.

На 14 декември Лакатош ще излезе в Зала 1 на НДК със своя колоритен ансамбъл и Оркестъра на Classic FM. Харизматичен импровизатор, композитор и аранжор, той превръща всеки свой концерт в свръхемоционално преживяване за публиката. Неизменно присъстващ в класациите за най-добрите цигулари в света от последните две десетилетия, на сцената той си партнира с имена като Вадим Репин, Максим Венгеров и Найджъл Кенеди. Сърцето на унгареца тупти в ритъма на големия джаз – той свири със Стефан Грапели, а сър Йехуди Менухин се възхищава от неговите джаз импровизации. Заедно с бенда си има многобройни записи, един от последните – La Passion – на живо пред 5000 души в Операта на Сидни.

  • Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл в НДК се организира от Elite PM Agency. Билети могат да се закупят от НДК и от Еventim.