Краля на циганската цигулка Роби Лакатош ще свири в София с ансамбъл и Оркестъра на Класик ФМ на 14 декември в Зала 1 на НДК

Краля на циганската цигулка Роби Лакатош ще свири в София с ансамбъл и Оркестъра на Класик ФМ на 14 декември в Зала 1 на НДК

На 14 декември в Зала 1 на НДК ще имаме първата възможност да чуем на живо в София виртуозния Роби Лакатош, световнопризнат като Краля на циганската цигулка. Със своя ансамбъл той ще ни предложи микс от класика, джаз, романси, филмова музика и чардаш. Първите 300 билета за концерта са с 10 лв. отстъпка. „Когато Роби Лакатош завъртя своята първа каденца, Земята спря да се върти!“ – пише в блестящ отзив за него британският Independent. Заедно с бенда си той има многобройни записи, един от най-популярните сред които – „La Passion“, е записан на живо пред 5000 души в Операта на Сидни.

Наричан от критиката Цигуларя с най-бързите пръсти, Роби Лакатош е посрещан с овации в най-големите зали в света – „Концертгебау“, „Карнеги хол“, „Сантори хол“. Всеки от членовете на ансамбъла му е звезда на своя инструмент. С гостите на сцената ще бъде и Оркестърът на Класик ФМ.

Адмириран от музикалната преса заради тъй рядко срещания в наше време импровизаторски талант, изпълнител, но и композитор и аранжор, Лакатош превръща всеки свой концерт в уникално преживяване за публиката. Въпреки многобройните си записи, той никога не успява да запише хилядите различни вариации на своя огромен репертоар, а горещият контакт с аудоторията го стимулира да създава нови елементи на живо. Това видя през пролетта във Варна публиката на Европейския музикален фестивал, която се влюби в Лакатош и неговия ансамбъл, съпровождаше пиесите с буря от аплодисменти, поддържаше ритъма и на финала извика унгарските гости на три паметни биса.

През последните две десетилетия Лакатош неизменно присъства в класациите за най-добрите цигулари в света. Взел в ръце първата си цигулка едва на 2 години, възпитаник на консерваторията „Бела Барток“ в Будапеща, той изпълнява с брилянтна виртуозност и най-техничните образци на класическите композитори, като си партнира с имена като Вадим Репин, Максим Венгеров и Найджъл Кенеди. Но това е само малка част от неговото амплоа. Невероятната харизма на Лакатош събира класическата школовка с потомствените корени на неговата музикантска кръв. Той е седмо поколение правнук на Янош Бихари – Краля на циганската цигулка, от когото са се възхищавали Бетовен и Лист и от когото, както говори мълвата, Брамс е заел основните мотиви на своите прочути Унгарски танци. Затова и няма концерт на Лакатош без поне един от Унгарските танци, но поднесени в изумително енергични аранжименти. А неофициалната титла Крал на циганската цигулка сега по право е притежание на Лакатош. Но това не е всичко – сърцето на унгареца тупти и в ритъма на джаза, в който си партнира със Стефан Грапели, вдъхновява се от Джанго Райнхард, а сър Йехуди Менухин още в зората на кариерата му се възхищава от неговите джаз импровизации.

Към този въздействащ микс от стилове и вдъхновения се добавя и мощното сценично присъствие на Лакатош, който още с първата пиеса хваща публиката като умел диригент и не изпуска контакта с нея до последния миг. Той винаги се появява в различен екстравагантен смокинг, в който се чете историята на хусарското унгарско минало. Репертоарът остава само основата, върху която музиканти и публика градят уникалността на концерта. Задължителен елемент от всеки гастрол обаче остава романсът „Две китари“, който Лакатош интерпретира с невъобразимо пицикато, свидетелство за точността на критиците, които го наричат Цигуларя с най-бързите пръсти.

Лакатош ще пристигне в София със своя ансамбъл от изключителни майстори – класически музиканти, калени на големите джаз фестивали на Европа и света. Това са контрабасистът Вилмош Чикош, цимбалистът Йено Листеш – титулован като най-добрия от поколението си на този специфичен инструмент, втората цигулка Ласло Бони, китаристът Ласло Балог и пианистът Роберт Жакчи Лакатош.

Концертът на Роби Лакатош и неговия ансамбъл в НДК се организира от Elite PM Agency. Билетите са на цени 40 до 100 лв. Първите 300 са с 10 лв. отстъпка. Билетите се продават на Билетния център на НДК, в мрежата на Евентим, както и в сайта на НДК.