Краля на баритоните Амброджо Маестри гостува в „Набуко“ от Верди в поредицата Opera Gold в Пловдив

Краля на баритоните Амброджо Маестри гостува в „Набуко“ от Верди в поредицата Opera Gold в Пловдив

Солистът на миланската „Скала“ и „Метрополитън опера“ в Ню Йорк, наричан още Краля на баритоните, Амброджо Маестри участва в операта „Набуко“ от Верди на 18 декември в Пловдив. Спектакълът на сцената на зала „Колодрума“ ще бъде дирижиран от маестро Алесандро Витиело, а режисьор е Огнян Драганов. Поредицата Opera Gold се представя от фондация „Орлин Анастасов“ на прочутия ни бас.

„Амброджо Маестри е от обикновено италианско семейство на няколко поколения ресторантьори. Имат малък ресторант в Павия и често съм ходил при тях на гости, за да опитам вкусотии. Той започва като месар в ресторанта на баща си и впоследствие спечелва страшно много оперни конкурси. И идва дебютът му през 1999 г. в миланската „Скала“ под диригентството на маестро Рикардо Мути в ролята на Фалстаф. Той остава ненадминат в нивото, което постигна в тази роля. Последва шеметна кариера. Амброджо Маестри е един от най-големите! Страхотен човек, най-важното.“ – описва го Орлин Анастасов в студиото на Джаз ФМ, като отбелязва, че изпълнителите, които кани, са не само добри в изкуството си, но и прекрасни като хора. „Всичките са в разцвета на силите си, млади хора. Това е идеята – да каним певци, които са на върха на кариерите си.“ – обяснява бележитият ни бас, който в случая се изявява в ролята на продуцент.

На българска сцена Амброджо Маестри ще си партнира с Йоанна Железчева (Абигайл), Димитър Станчев (Захария), Борис Луканов (Измаел), Ивайло Джуров, Елена Чавдарова – Иса (Фенена). За величието и внушителността на спектакъла ще допринесат още солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Стара Загора, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“ и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“, също от Стара Загора.

„Набуко“ от Верди е втората след „Кармен“ постановка в поредицата Opera Gold, която Орлин Анастасов представя в зала „Колодрума“ в Пловдив. „Това е ново място, на което досега не бе правен оперен спектакъл. Много ми хареса това, че нямахме абсолютно никакви проблеми от гледна точка на озвучаването, което в зала с подобни габарити, непригодена за оперен спектакъл, е 50% от успеха.“ – каза Орлин Анастасов. Спортната зала като оперно пространство е не само предизвикателство – тя дава нови възможности за размаха на творческото въображение на екипа. „Дори имаме идея с Огнян Драганов за спектакъла „Набуко“ да използваме максимално от площта на самия терен като сцена. Тя ще бъде с размера на баскетболно игрище.“ – очертава мащаба на предстоящото събитие Орлин Анастасов.

Освен това спортната зала предполага и по-различна публика, която не се чувства ангажирана от официалната част на преживяването да отиде на опера. „То си беше грандиозно събитие, което излезе от рамките на типичната оперна атмосфера. Самият факт, че влизаш в такава огромна структура – спортна зала, определя и самата публика, която отива там.“ – анализира случилото се при дебюта на Opera Gold в „Колодрума“ Орлин Анастасов. За него е много важно оперните спектакли да се представят в достатъчно голяма за интереса на публиката зала: „Мисля, че в този момент тук, в България, имаме нужда от такова нещо. Оперните ни театри са твърде малки като капацитет и ние сме принудени да се насочим към спортните зали. В случая с Амброджо Маестри – за гостуването си у нас той има едва три свободни дни и може да направи само един оперен спектакъл. В който и да е било оперен театър в България, ако трябва да направим подобен спектакъл при такова име – кой първи да си вземе билети?! Затова искаме да направим така, че максимално голям брой публика да може да се докосне до този изпълнител. В момента, в който се намираме, е жизнено важно за нашата култура да представяме тези изпълнители пред огромен кръг от публика.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Орлин Анастасов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Набуко“ от Верди е на сцената на зала „Колодрума“ в Пловдив на 18 декември от 19 ч. Ограничено количество билети на промоционални цени с отстъпка от 10 лв. за всяка ценова категория могат да бъдат закупени в OMV, мрежата на Eventim и Билетен център пред Община Пловдив.