Конрад Поуп: „Филмовата музика говори на чувствата, вълнува и вдъхновява“

Конрад Поуп: „Филмовата музика говори на чувствата, вълнува и вдъхновява“

Застъпвайки се за доброто и преодолявайки злото, намираме своя път в живота. Това вечно противоборство пречистващо преживяваме с филмите. А филмовата музика е най-прекият изразител на същинския замисъл на музиката: да говори на чувствата, да вълнува и да вдъхновява – в това вярва композиторът, оркестратор и диригент в Холивуд Конрад Поуп. За 28 години в киното той работи по музиката на над 420 филма. Конрад Поуп ще дирижира Оркестъра на Класик ФМ в изпълнение на емблематични пиеси от киното на концерта „Холивуд идва в София“ в събота от 19:30 ч. в зала „България“. Събитието е част от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. В него ще чуем творби на Джон Уилямс и на други прочути майстори на музика за киното: Джон Бари, Ерих Корнголд и Аарон Копланд, както и на самия Конрад Поуп.

Конрад Поуп е автор на музиката в епизоди от поредиците „Матрицата“,„Хари Потър“ и „Сам вкъщи“, във филмите „Моята седмица с Мерилин“, „Павилион за жени“, „Мексиканецът“, „Стюарт Литъл“, „Ловът на мишката“, „Патриотични игри“. Той е създал допълнителна музика към „Троя“. Оркестратор и диригент е на епизод от „Хобит“. Оркестрира музиката в части от „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“, „Нощ в музея“, „Стар трек“, „Джурасик парк“, „Екс мен“, както и във филмите „Коледна приказка“, „Джули и Джулия“, „Странният случай с Бенджамин Бътън“, „Боби“, „Летателен план“, „Кинг Конг“, „Мемоарите на една гейша“, „Война на световете“, „Мюнхен“, „Легендата за Зоро“, „Полярен експрес“, „Питър Пан“, „Слийпи Холоу“, „Какво искат жените“, „Амистад“... Работи в близко сътрудничество с Джон Уилямс, Дани Елфман, Ханс Цимер, Алън Силвестри, Марк Ишам, Хауърд Шор, Александър Деспла и още много.

Конрад Поуп вярва, че филмовата музика е призвана да събужда чувства – чрез нея разпознаваш емоцията и действието във филма. Той е виждал въздействието й в още едно проявление – музиката в киното е пътят ни към класическата музика, носител на нашата традиция. А за запазване и развитие на наследството наша мисия е да подкрепяме изкуството, убеден е Конрад Поуп. Той е вдъхновен от това, че България е земя на гении и таланти, с които е работил по цял свят, на чието изкуство се е наслаждавал. Възхищението му от първия ден на работата с Оркестъра на Класик ФМ се е превърнало в очакване да сподели това, което те заедно ще създадат, с публиката на концерта в събота вечер в зала „България“.

Всички обичаме музиката, но филмовата музика съдържа в себе си специална магия, на която не можем да устоим. Каква е тя, според Конрад Поуп: „Чрез музиката винаги можем да разпознаем настроението и чувството на екранното действие. Филмовата музика е най-прекият израз на същинския замисъл на музиката – да приобщава. Хора, които никога през живота си не са слушали класическа музика, чрез киното имат възможността да преживеят въздействието, което класическата музика би имала върху тях в концертната зала. Във филмовата музика намирам за прекрасно това, че тя ни докосва, вдъхновява и ни води напред.“ – каза музикантът на пресконференция в София в отговор на въпрос на Джаз ФМ.

За призванието на филмовия композитор Конрад Поуп обяснява, че е да предаде на езика на чувствата историята, която авторът разказва. Работата с известните актьори той сравнява с това двама заедно да изкачват планина. Филмите, както и тяхната музика, са навсякъде и така музиката осъществява друг свой замисъл – да е световен език. На него ще общуваме в събота в зала „България“. Програмата на концерта „Холивуд идва в София“ започва с „Овации за Холивуд“ на Джон Уилямс, ще продължи с музика от филмите „Нашият град“ от Аарон Копланд, „Отвъд Африка“ от Джон Бари, „Моята седмица с Мерилин“ от самия Конрад Поуп, за да завърши първата част със сюитата „Светът на Хари Потър“ с музика, написана от Джон Уилямс. След антракта ще си припомним класиката „Морският ястреб“ от Ерих Корнголд, ще продължим с „Челюсти“ от Джон Уилямс, „Павилион за жени“ на самия Конрад Поуп, за да завършим отново с Джон Уилямс: „Междузвездни войни“ и „Извънземното“. Под диригентството на Конрад Поуп ще свири Оркестърът на Класик ФМ, от който маестрото изразява своето голямо възхищение.

„Изключително съм впечатлен! Изумителен е звукът на струнните в България. Отличава се по своя колорит. Щрайхистите тук са безстрашни и поемат рискове, за да постигнат най-добрия възможен звук. Свиренето на духовата секция има свой собствен характер. Ето, нашата първа флейтистка на вчерашната репетиция прочете на прима виста щима на филмовата музика от „Хари Потър и Затворникът от Азкабан“ и се справи блестящо. Много музиканти в света на комерсиалната музика често се притесняват да поемат рискове, за да не направят грешка и да бъдат уволнени. Много често при първите си срещи с музиканти установявам, че са доста колебливи. В България това не е така. Очевидно българските музиканти са тук, за да правят музика. Аз съм тук поради същата причина. Приветствам българските музиканти за тяхната смелост, за техния кураж, за посвещението им на това да правят музика и да създават изкуство. Има много прекрасни български музиканти навсякъде по света. Вашите музиканти са като природен ресурс, като своеборазен нефтен кладенец. Те са готови да се изявят като едни от най-добрите в света.“ – казва Конрад Поуп, попитан от Класик ФМ за качествата на българските изпълнители.

Концертът „Холивуд идва в София“ е организиран от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ в цикъла „Музиката на Америка“, който приобщава към хубавата музика. На пресконференцията вчера Надя Захариева от фондация „Америка за България“ посочи, че половината от публиката на цикъла през миналия сезон за първи път идва на класически концерт, а всеки четвърти е на възраст под 30 години. „Това показва, че класическата музика е всъщност лесно достъпна.“ – обобщи тя. И посочи, че в стотиците попълнени анкети, от които са тези данни, няма нито една критика. „Целта ни е да намерим пътя на публиката към концертните зали. С „Америка за България“ у нас се създаде среда за култура.“ – посочи от своя страна изпълнителният директор на „Кантус Фирмус“ Васил Димитров.