Конкурс за греяно вино и ракия в коледното издание на Фермерски пазар „Пендара“ на Женския пазар

Конкурс за греяно вино и ракия в коледното издание на Фермерски пазар „Пендара“ на Женския пазар

Конкурс за греяно вино и ракия е един от специалните акценти на коледния Фермерски пазар „Пендара“ на Женския пазар. Майстори на типичните зимни напитки ще ни посрещнат в сърцето на София на 21 декември. Вече няколко седмици „Пендара“ ни предлага всяка събота от 10 до 16 ч. екологични продукти и традиционни фермерски и занаятчийски храни.

В Конкурса за най-пивко и ароматно греяно вино или ракия майстори ще премерят чаши в надпревара кой е най-добрият. Участниците ще имат половин час, за да приготвят питието, като се допускат само естествени съставки, а традиционните и местни рецепти ще са приоритет в оценяването. Жури от 3-ма души ще избере победителя, който е съчетал перфектния баланс между вкус и аромат в греяното вино или ракия, а гостите на Женски пазар ще имат удоволствието също да опитат от топлите напитки. Конкурсът е с начален час 13 и ще се проведе на специалната демонстрационна сцена на Фермерски пазар „Пендара“.

„Пендара“ на Женския пазар: стартиращи български фермери и занаятчии, нови продукти и гастрономически иновации

Тази събота в рамките на Коледния фермерски пазар на Женски пазар Дядо Коледа и Снежанка ще посрещат най-малките, ще има народни танци и коледни български песни, а в специална работилничка ще се учим как да украсяваме коледни курабийки. За любителите на анологовата музика се организира четвъртото издание на Sofia Vinyl Fest, който ще събере търговци и почитатели на грамофонни плочи

„Решихме да създадем истински коледен дух на Женски пазар и да организираме празник за сетивата, докато посетителите ни пазаруват за предстоящите Бъдни вечер и Коледа. За нас фермерският пазар „Пендара“ е мястото, на което българските фермери и занаятчии могат да предлагат своята продукция всяка събота. Той е и възможност на Женския пазар да покаже, че е истинско модерно градско пространство, съчетаващо търговски площи със събития от сериозен интерес за столичани и гостите на града.“ – каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД – общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Фермерският пазар се провежда между улиците „Цар Симеон“ и „Св. Св. Кирил и Методий“. Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“. Организатори на „Пендара“ са фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД. Инициативата подкрепя стартиращи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и продукти, върху кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо наследство.

Сред изложителите на Фермерски пазар „Пендара“ са стопанства за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти. Тази събота ни очакват ферма „Бродилово“, мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“ в с. Стойките, които предлагат млечни продукти. От малката семейна ферма Green Living Farm можем да закупим пъдпъдъчи яйца и уникална паста от тях. „Том консерв“ ООД е семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи пресни плодове от собствени пермакултурни градини и сокове от тях. Във фермерските зони на пазара са щандовете на майстори на традиционни пестили, на най-стария производител на тахан в България – от с. Плавун, Ивайловградско, на фирмата „Сам 86“ за пчелни продукти. Ще можем да намерим разнообразие от занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети. Тук ще са и фермата „Дивата шипка“ от русенското село Николово, в която се отглеждат лимец и орехи, винарска изба „Лозина“ и много, много други.

Фермерски пазар „Пендара“ си има и фейсбук страница, от която можете редовно да научавате кои ще са участниците в поредното му издание. Джаз ФМ е медиен партньор.