Концертният албум на Ал Ди Меола Morocco Fantasia ще бъде издаден в Европа след броени дни

Концертният албум на Ал Ди Меола Morocco Fantasia ще бъде издаден в Европа след броени дни

На 27 януари е европейската премиера на концертния албум на Ал Ди Меола Morocco Fantasia, който е записан по време на Mawazine Festival в Рабат. Изявата на големия китарист там е от 2009 г. Първоначално концертът беше издаден на DVD преди 6 г., а сега за първи път записите са събрани в компактдиск. Събитието приобщава музиканти от различни култури: Пео Алфонси (втора китара), Фаусто Бекалоси (акордеон), Гъмбо Ортиз (перкусия), Виктор Миранда (бас), Петер Касаш (барабани) и специалните гости от Мароко Абдела Мери (цигулка), Тари Бен Али (перкусия) и Саид Шрайби (уд), който почна миналата година на 65-годишна възраст. За това събитие Ал Ди Меола е подготвил специален репертоар, а публиката възторжено приветства случващото се на сцената.

„Решението да бъде издаден е изцяло на звукозаписната компания (Valiana/Songsurfer). Чух го за първи път като компактдиск 8 г. по-късно и трябва да кажа, че изпълнението е поразително. Радвам се, че го издават.“ – казва Ал Ди Меола за албума и добавя: „В момента пиша нови неща за различни проекти. Останете на линия!“

В интервю за Джаз ФМ радио от месец май миналата година виртуозният китарист споделя как създава музика:

Понякога вдъхновението идва, докато гледам телевизия. Понякога докато свиря, се фокусирам върху телевизията вместо върху китарата и ми хрумва нещо необичайно, което може би нямаше да се получи, ако бях насочил цялото си внимание върху музиката. Композирането се случва по необичайни пътища. Ако ми хареса идеята, я записвам, развивам и тя разцъфва като цвете. За кратко създавам много теми и след това отделям тези, които ми вършат работа. Може хората да те смятат за голям музикант със страхотна техника, но това е второстепенно. На първо място са мелодията и композицията.

Виртуозът на китарата Ал Ди Меола: „Всичко е в чувствата.“

И още за своята музикална философия:

Всичко е в чувствата. Не става дума само за учене, теория, ноти и т.н. Ако можеш да се свържеш с лични, емоционални неща, да ги изразиш чрез писането на музика и докато свириш, да предадеш това на другите, които по този начин също успяват да се свържат с музиката – това е най-великото нещо, което може да се случи. Знаете ли – когато се запознах с Пиацола и се почувствах изключително повлиян от него, тогава осъзнах, че това е много по-важно от начина, по който свириш, от техниката. Може би е по-трудно за постигане, но то ме привлича интелектуално и в същото време прави така, че сърцето ми да плаче, и може да разплаче и публиката. Ако има елементи от двете – сантиментална стойност и в същото време музиката носи в себе си музикално предизвикателство, вероятно ти си най-близо до постигането на перфектната комбинация.