Концерти, които сбъдват мечти: Джейсън Моран, Дони Маккаслин и Джошуа Редман с участие на „Пловдив джаз фест“

Концерти, които сбъдват мечти: Джейсън Моран, Дони Маккаслин и Джошуа Редман с участие на „Пловдив джаз фест“

И тази есен Пловдив ще бъде джаз. От 1 до 4 ноември  градът под тепетата ще посрещне едни от най-вълнуващите и ярки съвременни джаз музиканти. Третото издание на „Пловдив джаз фест“ за първи път ще предложи на публиката по два концерта на вечер, чийто домакин ще бъде Дом на културата „Борис Христов“. Фестивалът се организира от Мирослава Кацарова и нейната компания „Блу ем“, с подкрепата и в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“.

За това как е подходила към програмата тази година Мирослава Кацарова разказва в интервю за Джаз ФМ радио: „Опитах се да съм автентична, т.е. да бъда вярна на моя личен вкус и в същото време на вкуса на хора, които уважавам, харесвам, следя и знам, че ще се зарадват. Това, което си казах, когато мислех кого точно да поканя и как да подходя към тазгодишното издание, е, че всъщност наистина искам да остана вярна на себе си, на моя личен порив и той е да сбъдвам мечтите си, колкото и егоцентрично, егоистично да звучи. От друга страна, си давам сметка, че когато човек е най-близо до себе си, може би радва и онези, с които е близък като вкусове. Мислех си, че е добре да поканя онези артисти, които истински са ме вълнували напоследък и които според мен до немалка степен влияят на съвременния джаз. Разбира се, аз не бих могла да си разреша дългия списък от артисти, които наистина уважавам, но със сигурност тези музиканти, които ще чуете, ме изпълват с възхищение и са доказателство, че джазът продължава да се развива и да ме изненадва.“

Джейсън Моран, автор: Clay Patrick McBrideДжейсън Моран, автор: Clay Patrick McBride

На 1 ноември „Пловдив джаз фест“ ще бъде открит с концерт на американския пианист и композитор Джейсън Моран. Той е комплексен артист, изразяващ таланта си в различни сфери – освен с музика Моран се занимава със съвременно изкуство (преди две години взе участие във Венецианското биенале). Джейсън Моран е артистичен директор, отговарящ за джазовите събития на „Кенеди център“ във Вашингтон, а миналата година издаде бутиковото списание Loop, което излезе само в 500 бройки.

„Със своята най-нова програма In My Mind: Monk Джейсън Моран чества 100 г. от рождението на Телониъс Монк. Ще бъде нещо мащабно, вълнуващо.“ - казва Мира, която допълва, че трибютът ще бъде представен с още десетима първокласни музиканти. Джейсън Моран ще пристигне два дни преди концерта, за да направи и лектория за Телониъс Монк. „Не се учудвам, че това е един от пианистите, които са повлияли на Моран. Двамата до някаква степен даже си приличат, защото Телониъс Монк едновременно е бил забавен, харесвал е музиката, която забавлява и се танцува на нея, самият той е танцувал. От друга страна, е бил много задълбочен изследовател на хармониите, импровизацията му е отличителна, различна за времето си.“

След концерта на Джейсън Моран, посветен на Телониъс Монк, първата вечер на „Пловдив джаз фест“ ще продължи с още един трибют. Хилда Казасян ще изпълни класики от репертоара на Ела Фицджералд по случай век от рождението на Първата дама на песента. Програмата „С усмивкa за Ела“ Хилда ще представи заедно с JP3 и Михаил Йосифов.

Втората вечер на „Пловдив джаз фест“ ще започне с концерт на Христо Йоцов квартет, който наскоро издаде новия си албум Jazz Cats. В групата заедно с големия барабанист свирят Арнау Гарофе (саксофон), Любо Цанев (пиано) и Димитър Карамфилов (бас). Мира Кацарова, която от години работи заедно с Христо Йоцов по своята музика, а сега го кани за участие в „Пловдив джаз фест“, споделя, че подобни проекти не бива да се представят само в клубове, но и на голяма сцена и именно това ще се случи на 2 ноември в Дом на културата „Борис Христов“.

Дони Маккаслин, автор: Jimmy KingДони Маккаслин, автор: Jimmy King

Продължението на вечерта е поверено на един най-желаните по световните джаз сцени артист в момента – Дони Маккаслин, който пристига със своя квартет. Мнозина вече са чували саксофона на Дони в последния албум на Дейвид Боуи Blackstar. В Пловдив саксофонистът ще представи новия си компактдиск от 2016 г. – Beyond Now, посветен на Боуи. „Това, което харесвам в Дони Маккаслин е, че е едновременно новатор, неконвенционален музикант, експериментатор и като звучност, и като хармонии, но е много разбираем и много комуникативен и дори бих казала мелодичен. Въпреки че на пръв поглед някои от пиесите му звучат по-скоро футуристично, те са изпълнени с красотата на мелодията. Това е много рядко за съвременната музика, в която всички се заиграват с ритъма, но не и с мелодията. Дони някак съумява да се справи с всичко – и хармонията, и мелодията, и ритъма при него са изключително въздействащи.“ – така Мира Кацарова мотивира избора на Дони Маккаслин. Неговото име като участник в „Пловдив джаз фест“ беше обявено още преди няколко месеца.

Третата вечер на фестивала (3 ноември) ще ни срещне с два български проекта. Пианистът Антони Дончев ще музицира заедно с вокалиста Павел Терзийски и тромпетиста Росен Захариев – Роко. И тримата имат вкус към експеримента, импровизацията и спонтанността, което прави представянето им на сцената непредсказуемо и изненадващо.

Тази година като продължение на проекта „Четири дами пеят джаз“ ще слушаме четирима мъже вокалисти, чийто творчески пътища не са свързани изцяло с джаза, но те са приели предизвикателството да ги чуем в друга светлина.  „Идеята ми беше да поставим четирима вокалисти в различна среда, певци, за които съм сигурна, че ще се справят с това да изпълнят джаз композиции в аранжименти на Мирослав Турийски.“ – казва Мира. На сцената заедно с Октет Пловдив ще слушаме Свилен Ноев от „Остава“, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов и Павел Терзийски.

Джошуа РедманДжошуа Редман

Подобаващ финал на тазгодишното издание на „Пловдив джаз фест“ ще бъде поставен с концерт на Джошуа Редман и неговото трио. Редман няма нужда от специално представяне, защото той отдавна се е превърнал в един от водещите саксофонисти на нашето време. Преди няколко години Националното обществено радио на САЩ го определи като „модернист на саксофона“. „Нямам никакво съмнение, че става дума за музика, която ще бъде плътна, интелигентна, изненадваща, съвременна, модерна и в същото време ще ни остави без дъх, защото харесвам всичко, което съм чувала на Джошуа Редман.“ – споделя Мирослава Кацарова. В заключение на интервюто за Джаз ФМ тя отбеляза: „За мен беше дръзко решение да поканя точно тези музиканти на едно място, защото много ми се иска „Пловдив джаз фест“ да бъде специално и запазено пространство за добрия вкус.“

От утре, 1 септември, билетите за „Пловдив джаз фест“ 2017 могат да бъдат закупени от касата на Главната улица в града, в мрежата на Eventim в цялата страна, както и в OMV, THE MALL, Книжарници „Ориндж“, „Офис 1“, Билетен център на НДК, „Технополис“, Български пощи.

Интервюто на Таня Иванова с Мирослава Кацарова от 15 август, когато Мира избра предаването на Джаз ФМ „Следобедни импровизации“, за да обяви ексклузивно хедлайнерите на „Пловдив джаз фест“, може да чуете чрез бутона „Аудио“.