Концерти, джемсешъни, изложби – за 18-ти път „Хасково джаз“ от 22 до 27 септември

Концерти, джемсешъни, изложби – за 18-ти път „Хасково джаз“ от 22 до 27 септември

С концерти на изпълнители от България, Словакия, Великобритания, Кюрасао, Германия, Египет, Съединените щати и Унгария, джемсешъни, изложби фотография, графика и плакат – от 22 до 27 септември ще се проведе 18-то издание на фестивала „Хасково джаз“, организиран с голяма всеотдайност от джаз ентусиаста Димитър Русев. Сцените са шест, някои от които – на открито, а входът за всички събития е свободен

Фестивалната програма на 22 септември откриват Марина Господинова (вокал) и Йордан Тоновски (пиано). Концертът от 19 ч. в клуб „Ралица“ ще съпътства премиерата на фотоизложбата на Даниела Петрова със снимки от предходни издания на фестивала „Хасково джаз“.

На 23 септември от 18 ч. в градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ ще бъде представена изложбата с графични творби на унгарския творец Ищван Дамо – преподавател и носител на множество национални и чуждестранни награди. Вокалистите Мария Арнаудова и Цветомир Цанков, саксофонистът Венелин Георгиев и басистът Христо Минчев ще бъдат солисти на акустично джаз трио от Димитровград в състав Митя Йорданов – пиано, Димитър Русев – китара и Петър Ганев – ударни.

Поредна изложба – с плакати на млади полски творци, се открива на същото място и в същия час на следващия ден – 24 септември. Авторите са възпитаници на Факултета по графика на Варшавската академия за изящни изкуства. Експозицията представя техните димпломни плакати, създадени в края на обучението им в ателието по графика на проф. Лех Майевски. Публиката ще чуе две формации: Something on the Border – Кеворк Парсехян (китара), Иван Терзиев (бас) и Зузана Враблекова (ударни, Словакия) със специалното участие на перкусиониста Иван Тонев и на вокалиста от Великобритания Алън Боуи, както и Gypsy Jazz Project – Петър Койчев и Момчил Ангелов (китара), Любомир Толумбаджиев (цигулка) и Христо Минчев (бас).

Три концерта включва вечерта на 25 септември. На сцената на Драматичен театър „Иван Димов“ от 18 ч. първо ще излязат Open Source Trio – Момчил Атанасов (пиано), Рейлимон Джанга (бас, Кюрасао), Юри Шеве (ударни, Германия). Джаза в Египет след това ще представи Амро Салах (пиано). Финалните акорди ще са от американския саксофонист Дон Брейдън, който ще се представи с The Jazz StandARTs Ensemble – Александър Логозаров (китара), Димитър Льолев (саксофон), Борис Таслев (бас) и Никола Горялов (ударни). Вечерта продължава с джем сешън от 22 ч. в клуб „Младежки център“ с триото на пианиста Станислав Арабаджиев (Димитър Сираков – контрабас и Богомил Енчев – ударни). Още две издания на джем сешъните ще има в петък и в събота.

На 26 септември с обеден концерт от 12 ч. пред галерия „Форум“ ще чуем Haskovo Jazz Project, а от 18 ч. в Драматичен театър „Иван Димов“ ще свирят унгарският квартет Bágyi Balázs New Quartet и китарното дуо Цветан Недялков и Веселин Койчев.

Два български състава ще закрият „Хасково джаз“ с концерти в събота от 18 ч. пред Младежкия център. Петър Салчев ще пее с Йордан Тоновски – пиано, Христо Минчев – контрабас и Александър Каменов – ударни, а музикантите в The Golden Project са: Тони Златанов – пиано и вокал, Димитър Карамфилов – контрабас, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон и Емил Пехливанов – ударни.

На добър час на 18-я „Хасково джаз“!

Снимка: Даниела Петрова.