Концерт-спектакъл на Васил Петров и Биг бенд „Брас асоциация“ за век от рождението на Франк Синатра

Концерт-спектакъл на Васил Петров и Биг бенд „Брас асоциация“ за век от рождението на Франк Синатра

Духът на истинския джаз и енергията на суинга – така организаторите от НДК описват концерт-спектакъла „100 години Синатра“ с Васил Петров и Биг бенд „Брас асоциация“, който в четвъртък, на 5 ноември от 19 ч., ще претвори една далечна във времето, но близка до сърцата епоха. Събитието е от 19 ч. в танцувалната Зала 3, от чийто балкон се разкрива прекрасна гледка към нощния град. Светлинни и мултимедийни ефекти, степ и джаз танци ще допълват хубавата музика в оригинални аранжименти за Синатра. Диригент е Ангел Заберски.

„Франк Синатра е човек, който показа, че цялата личност на артиста трябва да бъде ангажирана в това, което прави. Той бе неотразим не само като изпълнител и даровит интерпретатор – Павароти казваше, че е човекът с най-добрата фраза, но и като цяло – той е личност, от която човек може да се учи на много неща: не само на музициране и на пеене, но и на отношение към живота.“ – каза Васил Петров в студиото на Джаз ФМ, споделяйки гражданската енергия за борба с неравенството и за помощ на уязвимите, която Франк Синатра през целия си живот активира. Ние ви разказахме подробно за това в публикация тук.

От романтичната Blue Moon, през суинг хитовете Fly Me to the Moon и New York, New York до боса новата The Girl from Ipanema – музикантите на сцената на Зала 3 на НДК ще ни представят целия диапазон на репертоара на Синатра, с който той се превърна в легенда. Дуетът баща и дъщеря Somethin’ Stupid Васил Петров ще представи с Весела Бонева. Докато се забавляваме, ще научим интересни и малко познати факти от живота на Старите сини очи.

„Всяка една песен носи своята история. Това е типично негов маниер –влизайки дълбоко в съдържанието на текста, мелодията е тази, която придава на словото одухотвореност. Трябва да имаме човек, който да разкаже тази история, и най-вече – слушателите да му повярват“, сподели Васил Петров. На фейсбук страницата на събитието той разказва за някои от песните в програмата, като например:
„Говорим за вдъхновяваща нощ!“ – това споделя Нанси Синатра за записа на Somethin’ Stupid заедно с баща си Франк Синатра. Случило се е една вечер през 1967 г. в Capitol Studios в Лос Анджелис, когато Франк записвал боса нова сесии с бразилския китарист и композитор Антонио Карлос Жобим. „Толкова прекрасна песен! Моята партия е малко монотонна – така си мисля. Татко взе всичките добри части от песента!“ – продължава с шега Нанси Синатра. Somethin’ Stupid е написана от Си Карсън Паркс и първоначално е записана през 1966 г. от Carson and Gaile. Популярност придобива в изпълнението именно от дуета Франк и Нанси Синтра.

Концертът „100 години Синатра“ на Васил Петров и Биг бенд „Брас асоциация“ под ръководството на Ангел Заберски в четвъртък в Зала 3 на НДК ще напомня за спектаклите на Rat Pack в Лас Вегас през 60-те и за легендарното шоу A Man And His Music на Синатра с Жобим. За първи път на сцената бързите крака на Георги Пейчев – Степа ще увлекат в танц и самия Васил Петров. Провокация и джаз движения ще демонстрират и танцьорите от Lindy Hop Bulgaria – Swing Dance School. „Ще направим опит да пресъздадем момента от 60-те години на така наречения Rat Pack в Лас Вегас – с доста импровизирани скечове в едно представление, което те са правили в големите казина в Лас Вегас – Франк Синатра, Сами Дейвис джуниър и Дийн Мартин заедно с актьорите Джоуи Бишъп и Питър Лофърд.“ – каза Васил Петров в студиото на Джаз ФМ.

Билети за концерта „100 години Синатра“ се продават в билетния център на НДК и онлайн на Ticketportal.bg.

Продуцираният от НДК спектакъл в София ще има своето своеобразно продължение в два други града на страната. На 11 ноември от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния конгресен център във Варна и на 12 ноември от 19 ч. в „Доходно здание в Русе музикантите ще излязат в малко по-различен състав. Васил Петров ще пее с Ангел Заберски квартет, Георги Пейчев – Степа отново ще танцува, влизайки в ролята на Сами Дейвис джуниър, а другият партньор ще е актьорът Мариан Вълев в ролята на Дийн Мартин.

  • Интервюто на Светослав Николов с Васил Петров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.