Концерт с чувство на радост: „Кварто квартет“ с Георги Андреев, Недялко Недялков и още приятели в „Балканска носталгия“

Концерт с чувство на радост: „Кварто квартет“ с Георги Андреев, Недялко Недялков и още приятели в „Балканска носталгия“

На пътешествие през музикалните традиции от България през целите Балкани до сърцето на Европа ще ни отведат „Кварто квартет“, композиторът и гъдулар Георги Андреев и кавалджията Недялко Недялков, носител на наградата „Грами“. Концертът „Балканска носталгия“ е довечера от 19 ч. в зала „България“ и е със специалното участие на Генадий Рашков – перкусии, вокален квартет от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, Вера Гиргинова – сопран, Вълчан Вълчанов – обой, Лена Карни – контрабас, и Деница Димитрова – арфа. Джаз ФМ е медиен партньор. „Концерт с чувство на радост“, както е обявен той от афиша и както го представиха в студиото ни двамата основни солисти – Георги Андреев и Недялко Недялков.

„Избрахме артистите на принципа да се познаваме и да сме работили заедно, за да сме уверени в качествата и уменията.“ – казва Георги Андреев, автор на почти всички пиеси, които ще чуем довечера. Той определя състава от 15 души като „етно-модерен вокално-инструментален ансамбъл.“ Музикантите ще представят програма на разнообразието – и като звучност, и като състав на изпълнението. Оригиналната музика на Георги Андреев ще бъде съчетана с „Хоро стакато“ от Динику/Владигеров и ария на Бах във версия за цигулка, гъдулка и контрабас. Пиеса за щрайх ще бъде последвана от произведение за кавал и струнни, след което ще чуем изпълнение на обой, арфа и щрайх… Ще видим как кавалът и гъдулката, близки до своите прототипи отпреди столетия, равностойно партнират на класическите инструменти, претърпели еволюция през годините. „Този концерт ще бъде вълнуващо преживяване за нас и публиката неизбежно ще усети това.“ – категоричен е Недялко Недялков.

Приятели от детинство, Георги Андреев дори е присъствал на първия урок на Недялко Недялков по кавал. После двамата учат заедно в Музикалното училище в Широка Лъка. „Един от най-добрите – не му правя комплимент – не само у нас, но и по света.“ – казва за своя приятел и колега Георги Андреев. Той пише специално за Недялко Недялков „Хендел вариации“ – творба, която печели конкурс на EBU – Европейския съвет за радиоразпръскване, и която ще прозвучи в зала „България“ довечера.

„Това произведение далеч не показва възможностите му – той практически може да изсвири всичко.“ – точно описва безграничния талант на Недялко Недялков Георги Андреев. Той представя творбата като „Хендел на екскурзия в България“ – всяка част кореспондира с българския фолклор, но и с жанровете, в които е писал той – „Шопска токата“, „Ария на Родопа“, „Тракийски речитатив“. „В оригинала темата на Хендел е за блок флейта и струнни. А на моменти Недялко го свири даже още по-добре от блок флейтата.“ – тези думи за музиканта бяха последвани от тишината на благодарността, с която той ги прие.

Признанието е огромно, каквато е била отговорността на изпълнителя: „Аз се постарах наистина – пиесата е създадена за конкурс, Жоро я написа специално за мен – и това е много голяма отговорност, наистина. Огромна чест! Късмет и щастие е, че живеем в едно време!“ Георги Андреев разказва как дори Миро Данев, флейтист, който е на пулта за студийния запис със струнната секция на Симфоничния оркестър на БНР, възкликнал, че е непосилно това да се изсвири на флейта. „Как го свириш на кавал, нямам понятие.“ – обръща се удивен Георги Андреев към Недялко Недялков.

Очаква ни концерт на уважението и възхищението.

  • Интервюто на Светослав Николов с Георги Андреев и Недялко Недялков от ефира на предаването „Джаз ден“ на 16 ноември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.