Концерт-разговор с Кралицата на джаза Лени Вълкова по покана на Джаз ФМ и НДК

Концерт-разговор с Кралицата на джаза Лени Вълкова по покана на Джаз ФМ и НДК

Солистка на първия професионален джаз оркестър – „Джаз Овчаров“, на „Джазът на оптимистите“ и „Джазът на младите”, на сборния оркестър, воден от Борис Симеонов в зала „България“, на оркестъра на Димитър Ганев, концертирала и записвала и с много други диригенти и състави, Лени Вълкова е Кралицата на българския джаз. Нейният глас в София е звучал в зала „България“, ресторант „България“ и баровете „София“ и „Астория“, във Военния клуб и Лятното кино, в „Модерен театър“ и в залата на БИАД, в Банковия дом и в Учителска каса, в сградата на цирка на пл. „Св. Неделя“ и още, и още... Но почитатели и в други градове са се любували на таланта й – тя е радвала със своите песни публиката из цялата страна и по света. Лени Вълкова пее още от дете, продължава и до днес. Малко след като навърши 91 години, живеещата от близо 30 години в Лондон певица ще се срещне с колеги и почитатели на 4 септември от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“, за да разкаже за своя пълен с музика и красота живот и да изпълни любими песни с Калин Жечев на пианото. Срещата е организирана от Джаз ФМ и Националния дворец на културата. Водещ е програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов. Входът е свободен. Заповядайте!

Първата снимка на Лени Вълкова като певица

Лени Вълкова е от род на македонски българи, а след опожаряването на Кукуш семейството й е сред първите заселници в столичния район „Илинден“. През всички класове в училище тя с ентусиазъм участва в музикални програми, има главни роли в детски оперети, а в местното читалище „Гоце Делчев – 1927“ прави първите си стъпки на голямата сцена. Учи музика при Дора Мамберг и балет при Николай Фол. Прочутият Мильо Басан е категоричен, че трябва да следва музика, а за изпита в Консерваторията я подготвят голямата поетеса Евгения Марс и нейният син Павел Елмазов. В Музикалната академия учи в класа на проф. Иван Попов.

През 1945 г. Лени Вълкова става първата солистка на професионален джаз оркестър у нас, когато след конкурс с над 50 участнички Асен Овчаров и музикантите от неговата група са единодушни – тя е тяхната звезда! Във възторга си те дори я вдигат на ръце – сред тях са Александър Николов – Сашо Сладура, Бенцион Елиезер, Димитър Ганев, Стефан Кованов, Никола Дирацян. В годините преди това Асен Овчаров е успял да наложи професионалното начало на джаз сцената ни, да изнесе първия бигбендов концерт, както и първия концерт, излъчен на живо по радиото, да създаде първия джаз клуб. Името на Лени Вълкова се появява по афишите из цяла София като солистка на оркестъра заедно с Александър Николов. Художествения театър, бар и сладкарница „България“, Летния театър, „Модерен театър“, цирка на пл. „Св. Неделя“, бар „Астория“ – Лени Вълкова пее както с „Джаз Овчаров“, така и с отделилия се от него оркестър на „Оптимистите“ с лидер Божидар Сакеларев, а също и с двете формации в обединен състав под диригентството на Асен Овчаров, както се случва на откриването на бар „Астория“ във Варна през 1946 г. и по много други поводи. През 1947 г. неин концерт от „Астория“ в морската столица се излъчва на живо по радиото.

Лени Вълкова пее с оркестри под диригентството на големи имена на българската музика – Борис Ненков, Димитър Ганев, Емил Георгиев, Стефан Кованов, Сашо Михайлов, Людмил Георгиев, Любомир Каролеев, Вили Казасян и мн. др. За нея Борис Ненков казва: „Лени Вълкова е единствената певица, която, когато чуе веднъж мелодията, на втория път вече изпява песента.“ В репертоара й са джаз стандарти, италиански танцувални пиеси, както и оригинални песни – „Тихо гасне тая вечер“ на Йосиф Цанков, „В планината“, „Роза от моята родина“, „Знаеш ли, кажи ми“, „По цели дни самотна бродя“, „Щом пристигне пролетта“ и др. Също така пише текстове на свои песни. Осъществява много записи, издадени на плочи. След като по-рано е участвала в три балетни пантомими в Народния театър, в началото на 50-те тя се включва в постановки на драматичния състав на читалище „Аура“ под режисурата на актьора от Народния театър Александър Балабанов.

Следват още знаменателни срещи с публиката – концертите във Военния клуб на „Трите Ел“ – Лени Вълкова, Люси Найденова и Леа Иванова, с още един солист – Сашо Сладура, и сборна формация на „Овчаров“ и „Оптимистите“. По-късно, през 1955 г., други „Три Ел“ са заедно – Лени, Леа и Лиана Антонова. И прочутите неделни матинета в зала „България“, на които се изпълнява танцова музика в първата част и джаз във втората. В основата на състава е оркестърът на „Оптимистите“, допълнен с тромпети и щрайх от Софийската филхармония. Водач на цигулките и главен изпълнител в първата част на концертите е Сашо Сладура. Ръководител на състава е Борис Симеонов – диригент в оперетата и говорител в Радио „София“. Другата основна солистка е Леа Иванова. Програмата е с участието още на Енчо Багаров и Нейчо Попов, а по-късно щафетата поемат Ахинора Куманова, Снежка Добрева и др.

Устремените към музиката таланти от „Джазът на младите“ – второ издание (1953 – 1956 г.) Морис Аладжем, Недко Трошанов, Димитър Симеонов, Константин Драгнев, Людмил Георгиев, Емануил Манолов – Бадема и др., изнасят по същото време големи концерти в БИАД, на които публиката се влюбва в Лиана Антонова и Ахинора Куманова. За няколко участия младите инструменталисти канят и супер звездите Лени Вълкова и Леа Иванова, които подкрепят техния талант.

В началото на 90-те Лени Вълкова заживява в Лондон, където продължава своята певческа кариера и става член на Count Basie Society. Тя участва в джемсешъни за удоволствие на музиканти и публика.

На срещата-концерт с певицата на 4 септември от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“ на НДК сме поканили работилите с нея Лиана Антонова (вокал) с „Трите Ел“, Емануил Манолов – Бадема (саксофон) с „Оптимистите“ и други състави, Любомир Оджаков (тромпет) и Недко Трошанов (тромбон) с „Джазът на младите“, Ани Пармакова (вокал), Ванко Пеев (бендлидер) и Димитър Симеонов (саксофон) в бар „Астория“.

За да се срещнат с Лени Вълкова ще дойдат и музиканти, които са се вдъхновявали от нейното изкуство: Ахинора Куманова от следващото поколение джаз вокалисти, легендата Мими Николова, която се е любувала на таланта на Лени в зала „България“, Димитър Йосифов, който с любов си спомня как е слушал певицата с „Джаз Овчаров“ в дървения цирк на пл. „Св. Неделя“, потомката също на бежанци от Кукуш Йорданка Христова.

Лени Вълкова празнува 90-ия си рожден ден с роднини и приятели през 2017 г.

Лени Вълкова ще разкаже за своя живот и за развитието на музикалната ни сцена, в което тя активно участва. На видеостена ще покажем архивни материали, които ще ни върнат в епохата на създаването на професионалните основи на джаза ни. С Калин Жечев на пианото Лени Вълкова ще ни възхити отново със своите изпълнения – ще чуем и любими джаз стандарти, и оригинални песни, които тя е записвала през годините. Срещата ще бъде записана и излъчена по Джаз ФМ радио в предаването „Джаз истории“, а също така ще бъде публикувана в социалните мрежи. След това изпълненията на Лени Вълкова дълго време ще радват публиката в ефирите на електронните медии.

Гостите на събитието ще посрещнем с чаша био вино, произведено в регион от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“ от Албена Симеонова – председател на Българска асоциация „Биопродукти“.

Снимките са предоставени на Джаз ФМ от семейството на Лени Вълкова