„Концерт, музика и текст – Васил Пармаков“: приятели свирят и пеят за рано отишлия си от нашия свят музикант

„Концерт, музика и текст – Васил Пармаков“: приятели свирят и пеят за рано отишлия си от нашия свят музикант

Колегите на Васко Пармаков са и негови приятели. Дни след смъртта му те излизат на сцената на „София лайв клуб“ за концерт в негова почит, който ще има и благотворителна кауза. На 14 юни от 20 ч. в „Концерт, музика и текст – Васил Пармаков“ над 20 музиканти ще претворят различните проекти, които Васко инициира и в които участва:

„Подуене блус бенд“:
Васко Кръпката
Веселин Веселинов – Еко
Стоян Янкулов – Стунджи

„Зона C“ и приятели:
Веселин Веселинов – Еко (бас)
Владко Кърпаров (саксофон)
Стоян Янкулов – Стунджи (барабани)
Васил Спасов (пиано)
Иван Лечев (китара)
Мирослав Иванов (китара)
Митко Шанов (бас)
Димитър Семов (барабани)
Живко Петров (пиано)
Антони Дончев (пиано)
Димитър Карамфилов (бас)
Венцислав Благоев (тромпет)
Атанас Попов (барабани)
Касиел Ноа Ашер (текстове на Васил Пармаков)

„Зона C“ – Б вариант
Стоян Янкулов – Стунджи
Веселин Веселинов – Еко
Живко Петров

Пиано проект:
Живко Петров (роял)
Антони Дончев (пиано)

Джаз проект:
Марина Господинова (вокал)
Димитър Карамфилов (бас)
Венцислав Благоев (тромпет)
Атанас Попов (барабани)
Ицко Финци (цигулка)
Васил Спасов (пиано)

Елена Колева и „Зона C“

Васил Петров и „Зона C“

На концерта ще бъде представена и последната, все още неиздадена пиеса на Васил Пармаков – „Любов“. Дошлите ще могат да си закупят четирите албума на музиканта, както и книгата му „Аз и майор Блюхер“. Билети на цена от 10 лв. ще се продават на място. Приходите от концерта ще бъдат дарени на семейството на музиканта.

Напусна ни Васил Пармаков

В последните години Васко Пармаков все по-рядко излизаше пред публика, защото отказваше да прави компромис с разбирането си за това как трябва да се общува чрез джаза. Вместо това в социалните мрежи той открито изразяваше гнева си срещу безпросветността и липсата на интелигентност, срещу отсъствието на много възможности за качествено изкуство. Смъртта му в нищета, за която мнозина негови почитатели узнаха едва тогава, повдигна въпроса за препитанието на джаз музикантите и за качеството на културната среда. Във фейсбук страницата на предстоящия концерт движещата организационната част Дора Арабаджийска отбеляза, че той е бил планиран като благотворителен в помощ на Васко Пармаков преди неговата смърт. „Този концерт беше предвиден още преди седмици в помощ на Васко, но събитията изпревариха плановете и ето сега го правим със същата цел. Няма популизъм, няма користни цели, просто помагаме на колега и приятел. Въпреки, че вече го няма, семейството му и дълговете ги има.“ – обясни тя в отговор на коментар във фейсбук.

В навечерието на концерта по Джаз ФМ ще ви срещнем с някои от участниците, за да се върнем в спомените и да чуем още по-пълноценно любимата си музика.