„Коледа с Гершуин“: Людмил Ангелов, Еделина Кънева и Александър Мутафчийски са солисти на празничния концерт на Софийския духов оркестър

„Коледа с Гершуин“: Людмил Ангелов, Еделина Кънева и Александър Мутафчийски са солисти на празничния концерт на Софийския духов оркестър

Софийският духов оркестър към Дом на културата „Искър“ отново ще ни прикани, а след това ще ни извиси на 10 декември на празничния си концерт „Коледа с Гершуин“. Под диригентството на Юли Дамянов съставът заедно с Людмил Ангелов и специалните участници Еделина Кънева и Александър Мутафчийски за първи път ще представи в този вид на софийска сцена „Кубинска увертюра“, арии и дует от „Порги и Бес“, „Един американец в Париж“ и „Рапсодия в синьо“. Събитието е на 10 декември от 19 ч. в зала „България“ и се организира със съдействието на Столичната община. Джаз ФМ е медиен партньор.

За първи път в София във вариант за духов оркестър ще чуем „Кубинска увертюра“. „Това е едно от любимите ми произведения. Овладели сме го напълно и ще го поднесем в най-добрия му вид.“ – обещава за концерта диригентът Юли Дамянов. След това в програмата Еделина Кънева ще представи Summertime, двамата с Александър Мутафчийски – дуета на Порги и Бес, който ще бъде последван от арията на Порги. Отново за първи път на сцената на зала „България“ във версия за духов оркестър ще чуем „Един американец в Париж“. „В този си вариант творбата е мислена по-бендово. Смятам, че нашата публика ще бъде много приятно изненадана. Обработката е много атрактивна.“ – отсега запалва въображението ни Юли Дамянов.

Концертът ще завърши с „Рапсодия в синьо“ със солист Людмил Ангелов – блестящ класически музикант, който неизменно в бисовете споделя своята любов към джаза. Публиката го боготвори, но какво означава за музикантите от Софийския духов оркестър за първи път да музицират с него? „Да работим с Людмил Ангелов е отдавнашна мечта. Познавам го още като дете, когато учеше след мен в Музикалното училище. И по-нататък сме имали много възможности да разговаряме и да се срещаме с него, а също и с прекрасния му учител Константин Станкович. Още тогава си личеше, че е роден пианист. Този истински пианизъм, който той носи – перфектен, брилянтен, артистичен – това много ни привлече. От дълги години си мисля с кого да изпълним „Рапсодия в синьо“, имало е много хора, които са искали да я свирят с нас. Но винаги на сърцето и в ума ми е било да го направим с Людмил Ангелов. С оркестъра се готвим и искам той да бъде и гъвкав, за да може при срещата ни да се получи музикално сътрудничество на много високо ниво. Вълнувам се много от тази среща и с нетърпение я очаквам.“ – споделя нашето вълнение Юли Дамянов.

„Рапсодия в синьо“ ще чуем в оркестрацията на Лилчо Борисов: „Публиката ще оцени майсторството на този наш голям музикант и като оркестратор.“ – добавя Юли Дамянов. Оркестрациите на другите творби са на японски аранжор: „Много атрактивни, много пищни. С много находка са намерени начините, по които в „Кубинска увертюра“, например, един духов оркестър да звучи като симфоничен.“ – казва ръководителят на състава.

За финал на концерта оркестърът ще ни честити предстоящата Коледа не само със свирене и пеене… Как точно – не беше редно да питам Юли Дамянов, защото ще бъдем в залата, за да останем още веднъж приятно изненадани и много щастливи.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Юли Дамянов, в което се връщаме към постиженията на Софийския духов оркестър през тази година, анализираме постоянно нарастващите очаквания на публиката към състава и поглеждаме към събитията от следващата година.