Книгите ни събират на Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал

Книгите ни събират на Софийския международен панаир на книгата и Софийския международен литературен фестивал

С участието на над 200 изложители от страната и света, от днес до 13 декември столицата е домакин на Софийския международен панаир на книгата и съпътстващия го Софийски международен литературен фестивал – тази година с акцент върху Ибероамериканската литература. Домакин е Националният дворец на културата. Откриването е в 11 ч. в централното фоайе. Тогава организаторът на изложението – Асоциация „Българска книга“, ще посрещне Енрике Мота – вицепрезидент на Федерацията на европейските книгоиздатели. Като част от Софийския международен панаир на книгата в течение на неговите шест дни ще се проведат над 80 събития – представяния на книги и срещи с автори на сцената и на щандовете на изложителите. Тази година ще бъдат добавени и нови пространства за литература и книги в Националния дворец на културата – Литературен клуб „Перото“ и „ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс“, където ще се проведат и част от срещите и представянията по време на Софийския международен литературен фестивал. Освен български книги и писатели, на Панаира на книгата ще бъдат представени книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Русия и Иран. На 11 декември ще бъдат връчени най-престижните награди в книгоиздателския бранш у нас – „Златен лъв“. Изложението е отворено всеки ден от 10 до 20 ч. Входът е свободен.

Акценти от културната програма на Софийския международен панаир на книгата

8 декември
Сцена, ет. 3
13 ч.: Среща с преводача на съвременна българска литература на немски език Александър Зицман в публичен разговор с преводача Владко Мурдаров.
14 ч.: Писателят Петер Ваверцинек представя книгата си „Безмайчинство“ в разговор с проф. Пенка Ангелова.
15 ч.: „Елиас Канети. Записки 1942 – 1985 г.“ представят проф. Пенка Ангелова и проф. Ана Димова.
16 ч.: Представяне на „Ороци“ на Теодора Димова.
18 ч.: Разговор, посветен на акад. Вера Мутафчиева. Представя доц. д.ф.н. Албена Хранова.
19 ч.: Представяне на поетичната книга „Когато заспят“ от Надежда Радулова. С думи за книгата – Димитър Кенаров.

Щанд на Република Македония
18 ч.: Авторите Владимир Плавевски и Фросина Пармаковска.

9 декември
Сцена, ет. 3
18 ч.: Представяне на романа „Кротките“ (нов прочит на събитията по времето на Народния съд) от Ангел Игов. С думи за книгата – Йордан Ефтимов.
19 ч.: Премиера на „Догонване на света“ (басни и епиграми) от Марко Ганчев.

Литературен клуб „Перото“
19 ч.: Петър Чухов с нова поетична книга „Сбогуване с нарцисизма“. Представя Йордан Ефтимов. С участието на Екатерина Йосифова, Марин Бодаков, Иван Ланджев и др., редактирали автора или редактирани от него.

10 декември
Сцена, ет. 3
11 ч.: „Нотна стълбица от сняг“ (книжка за ваканционните дни на децата от 6 до 10 год.) на автора Борислав Мирчев и художничката Кристина Йовчева.
14 ч.: Весела Кондакова и Иво Страхилов представят покана „Литературни преводи 2016“ на програма „Творческа Европа“ на ЕС.
16 ч.: Представяне на образователна програма-игра „Дар от сърце“ (колектив „Виксис“) и на „Календар за размисъл и развлечение“ на Стоян Владимиров.
18 ч.: Представяне на нова поетична книга от Георги Борисов – „Нищо”.
19 ч.: Премиера на „Сезонът на Йоана“ от Яница Радева.

Литературен клуб „Перото”
17:30 ч.: Премиера на романа „Боинг 747“ от Виктор Дяков.
19 ч.: Поредица „Събрано“ – разкази в пет тома на Людмил Станев.

Зала „Славейков“ на Френския институт
18 ч.: Представяне на „Избрани речи и прокламации“ от Виктор Юго със специален гост Жан-Марк Овас – френски учен и автор на биография на Виктор Юго. Публична лекция „Виктор Юго и гражданската му ангажираност“.

11 декември:
Сцена, ет. 3
10 ч.: Представяне на сборника доклади „България и Унгария – история, политика, култура през ХХ – ХХI в.“ С участието на историка Андраш Балог. Представя етнологът Джени Маджаров.
15 ч.: Представяне на книгата „Принудително освобождение“ от Ласло Мартон с участието на автора и преводачката Стефка Хрусанова. Представя литературния критик Митко Новков.
16 ч.: Представяне на стихосбирката „Чужда клетка“ от Шандор Татар с участието на автора и преводачката Стефка Хрусанова. Представя литературният критик Манол Глишев.
19 ч.: Лекция „За хляба, кваса и маята“ от автора на книгата „Домашен хляб“ Ивелина Иванова.

Литературен клуб „Перото“
18 ч.: Премиера на стихосбирката „Точно време“ на Владимир Левчев.

Щанд на Румъния
18 ч.: „Няма друго такова нещо като писането“ – дискусия с журналиста, писател и драматург Петре Барбу

12 декември:
Сцена, ет. 3
14 ч.: Премиера на сборника с разкази „Когато изпратим деня“ от Пиер Мейлак – носител на Европейската награда за литература (2014 г.) В присъствието на автора и преводача.
15 ч.: Представяне на „България: политика и протести през XXI в.“ от Клайв Левиев-Сойър.
17 ч.: Вечер, посветена на Добри Жотев с представяне на книгата „Превъзмогване“.
19 ч.: Трима автори – Таня Капинчева, Тодор Пейчев и Людмила Андровска, представят сборниците си с разкази, излезли през тази година.

Щанд на „Сиела“
11 ч.: Представяне на „Обърни се със смях назад“ на Михаил Вешим.

Шанд на „Жанет 45“
11 ч.: Книга с автограф – „Сватби на животни и неща“ на Георги Господинов и Рая Господинова.
18 ч.: Среща с автограф с Лъчезар Лозанов.

Щанд на Румъния
12 ч.: „История и измислица“ – разговор с писателя, историк и журналист Стелиан Танасе за книгата му „Раковски. Класифицираното досие“ и други негови романи.

Щанд на „Сиела“
13 ч.: Представяне на „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова.

Щанд на „Рива“
14 ч.: Среща с автограф – „Гризли. Нови разкази“ от Деян Енев.

Щанд на „Персей“
15:30 ч.: Книга с автограф – Лоренсо Силва.

Щанд на „Ерго“
17 ч.: Среща с автограф – Ивайло Иванов и стихосбирката му „Нов сън за щастие“.
18 ч.: Среща с автограф – Пламен Антов и стихосбирката му „Поетът е хтонично същество“.

Щанд на „Авангард принт“
18 ч.: Книга с автограф – среща с историчката Теодора Бакърджиева.

13 декември
Сцена, ет. 3
10 ч.: Книгата „Огън и мъгла“ представя проф. Михаил Неделчев.
11 ч.: „Медената пита с лимец и билки“ – истината за българския хлаб, значението на лимеца и кваса.
18 ч.: Представяне на книгата „Съкровен свят. Празнично-обредна система на ромите в Средна Западна България“ на Лиляна Ковачева.

Пълната програма можете да откриете тук.

За трета година като част от Софийския международен панаир на книгата богата си програма представя Софийският международен литературен фестивал – сега с акцент върху Иберийския полуостров. 12 испански и португалски автори ще гостуват в София – това са творци, чиито творби са публикувани у нас или предстои да бъдат издадени.

„Литературният фестивал идва с актуална програма, представяща литературата на Испания в момента. В България ще гостуват много познати в страната ни автори, които освен официалния език представят и другите езици на Испания – баски, галисийски и каталунски. Една от целите е да се установи контакт между българските и испанските автори. Една от срещите ще бъде между Маркос Хиралт Торенте и Георги Господинов. Смятам, че едно от най-важните неща е освен в България да се опознае испанската литература, и в Испания да се опознае българската литература. Ще има и кръгла маса за превода от български на испански език. Друга индиректна цел е авторите, които идват тук, да занесат в Испания българската литература. Испанската публика не познава българската литературна реалност – една от нашите цели е да създадем този интерес.“ – каза в интервю на Светослав Николов по bTV Radio на 7 декември директорът на „Институт Сервантес“ Хавиер Валдивиелсо. Разговора с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Близо 30 български автори участват в програмата на Софийския международен литературен фестивал от 8 до 12 декември (сред тях: Женя Димова, Чавдар Ценов, Елена Алексиева, Стефан Иванов, Теодора Димова, Илко Димитров, Людмила Миндова, Цветанка Еленкова, Алек Попов, Ангел Игов, Милен Русков, Емануил Видински, Иван Ланджев, Петър Чухов, Емилия Дворянова, Миглена Николчина, Ани Илков, Владимир Сабоурин, Кирил Василев, Георги Господинов, Надежда Радулова, Георги Мишев, Александър Секулов, Емил Андреев и Недялко Славов). А всеки ден на фестивала започва с работилници за деца и срещи с детските писатели. И още: три изложби в мраморното фоайе на НДК – на корици на испански и португалски книги, на детски илюстрации на иберийски художници и триизмерни книги, на които е посветена и специалната лекция на 8 декември на дизайнера и пейпър инженер Емил Марков. И кино – с екранизации на литературни произведения, сред които и на автори, гости на фестивала. Затова ще има и дискусия „Литература и кино. Метаморфози“ – на 11 декември (съорганизатор: Проект „Испанската литература, разказана от киното“ с автор Павлина Божкова и партньор Културен център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“). В последния фестивален ден ще има демонстрация, посветена на връзката между литературата и испанската кухня, в която ще се включат главният готвач на испанския ресторант „Бодега“ и Веселина Маринова, главен редактор на „Гурме пъблишинг“.

Акценти от програмата на Софийския международен литературен фестивал

В първия ден от основната програма на фестивала (8 декември) публиката ще срещне големия испански писател, носител на „Дашиъл Хамет“, най-реномираното световно отличие в областта на криминалната литература – Хосе Карлос Сомоса. Той ще е и сред официалните гости, които ще открият основната програма на Литературния фестивал.

Сряда (9 декември) е един от най-интензивните фестивални дни. Единствената чуждестранна детско-юношеска писателка, гостуваща на фестивала – Майте Каранса ще се срещне с читателите на 9 декември, а на следващия ден ще има разговор заедно с българската писателка Теодора Димова, посветен на литературното внимание върху темата за насилието на деца. Педро Ейраш, писател и преподавател по португалска литература в Университета в Порто, ще изнесе лекция за съвременната португалска литература. Малко по-късно в същия ден участие във фестивала ще вземе един от най-известните млади испански романисти Андрес Барба. Денят ще приключи с гостуването на изключително популярния испански драматург Жорди Галсеран. Разговорът с него ще се проведе в „ДНК – Пространство за съвременен танц и театър“ (в подлеза на НДК срещу фонтаните), а модератори ще бъдат актьорът и режисьор на пиесата „Дакота“ на Жорди Галсеран – Владимир Пенев и преводачката и човекът открил драматургията на Галсеран за България – Нева Мичева.

На 10 декември с българските читатели ще се срещне Клара Санчес, която е сред най-значимите представителки на съвременната испанска белетристика. Носителка е на наградата „Надал“ – най-старото литературно отличие на Испания, както и на внушителната награда „Планета“ – приза с най-голяма парична стойност в света след Нобеловата награда.

В момента Маркос Хиралт Торенте е един от най-важните съвременни автори на Испания. През 2010 г. той печели Националната награда за литература на Испания, а година по-късно получава престижния италиански приз „Стрега“. Негови подгласници са българският писател Георги Господинов и финландската знаменитост Роса Ликсом. Участието му е на 11 декември, а на следващият ден той ще се включи в дискусията, посветена на автобиографичността в съвременната литература, заедно с писателя Георги Господинов. Един от големите автори в литературата на Галисия, а и на Испания, Сусо де Торо е сред основните гости на 11 декември. Той е писател, университетски преподавател и сътрудник на различни медии, а книгите му оказват формиращо влияние върху цялата галисийска проза.

Лоренсо Силва е един от най-четените автори в Испания, а гостуването му на фестивала ще бъде на 12 декември. Силва е автор с огромен пазарен успех, а заради високите художествени качества на книгите му той е спечелил едновременно трите най-големи испански литературни награди, сред които „Надал“ и „Планета“. Единственият поет сред чуждестранните автори ще бъде Хосе Луис Гарсия Мартин (12 декември). Гарсия Мартин е издал около стотина книги в различни жанрове – поезия, хуманитаристика, литературна критика, съставител е на различни поетически антологии.

В последния ден от Софийския международен литературен фестивал (13 декември) вниманието към чуждестранното участие е насочено към вторият баския писател, носител на Национална награда за литература – Унай Елориага, и португалския писател, дългогодишен военен репортер на Би Би Си и преподавател по журналистика – Жозе Родригеш душ Сантуш.

Пълната програма можете да откриете тук.

Софийският международен панаир на книгата се реализира с партньорството на Министерство на културата. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г. Медийни партньори сме радиостанциите от bTV Radio Group: Джаз ФМ, Класик ФМ, bTV Radio, Z-Rock, Melody и N-Joy.