Книги от България и от страните от Вишеградската четворка са акцент на Софийския международен панаир на книгата и на съпътстващия Литературен фестивал

Книги от България и от страните от Вишеградската четворка са акцент на Софийския международен панаир на книгата и на съпътстващия Литературен фестивал

С акцент върху българската книга и литературата на страните от Вишеградската четворка утре започва 45-ото издание на Софийския международен панаир на книгата и петия поред Литературен фестивал. Участниците ни очакват от 12 до 17 декември от 10 до 20 ч., а в неделя – до 19 ч., на шест етажа в обновения Национален дворец на културата. Организатор е Асоциация „Българска книга“, Джаз ФМ и други радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор, а събитията са част от Културния календар на Столичната община.

Софийски международен панаир на книгата

Над 200 издателства от страната и чужбина се включват в изложението, а съпътстващият литературен фестивал е с участието на над 60 гости. Официалното откриване е утре от 11 ч. в Централното фоайе на НДК, когато своите изпълнения ще поднесат музикантите от Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. Още през първия ден на изложението ни очакват вълнуващи литературни срещи на сцената на културната програма – западното крило на 4 етаж. Пълната програма на културните събития можете да видите тук.

Поредицата започва още днес с представяне в Литературен клуб „Перото“ на книгата с есета на Чеслав Милош „Свидетелство за поезия“. Ето как той осмисля съвремието ни: „Европейската култура навлезе във фаза, когато се загубиха точните критерии за добро и зло, за истина и лъжа, а в същото време отделният човек се превърна в играчка на мощни колективни движения, изкушени в извращаване на ценното, в резултат на което ден след ден черното става бяло, престъплението – похвално действие, очевидната лъжа – задължителна за всички догма. На всичко отгоре езикът стана собственост на хора, притежаващи властта, и те монополизираха средствата за информация, за да променят смисъла на думите, както им е изгодно.“

В четвъртък от 17 ч. ще се срещнем с „Всичко е любов!“ – ново издание с четири сценария на Боян Папазов: „Всичко е любов“, „Летало“, „Дом за нежни души“ и „Една жена на 33“. Час по-късно Тони Николов ще ни представи своето виждане за „Българската дилема“, както е озаглавена книгата му: „Един народ може да загърби за известно време истината, да се окайва, оплаква и хвърля цялата вина върху другите, историята и лошото стечение на обстоятелствата. Ала идва миг, когато безвремието свършва, той е принуден да си поеме дъх и да отвори широко очи...“ В петък от 19 ч. журналистът от bTV Светослав Иванов ще ни срещне с героите си от своя сборник с коментари „Чудовища и будители“.

И още в културната програма на панаира: Митко Новков разказва за големи наши художници в „От Мърквичка до Минотавъра“. Новата му книга е с есета за Иван Мърквичка, Иван Милев, Сирак Скитник, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Греди Асса, Андрей Даниел и др. Стефан Цанев ни очаква за среща с автограф с книгата си „Анини приказки“ в събота от 12 ч. Акцент от неделния ден е представяне на книгите на Мария Монтесори „Попиващият ум“, „Тайната на детството“, „Детето в семейството“ и „Какво трябва да знаете за детето си“ от Монтесори педагога Диана Манова. В 16 ч. Боян Петров ще ни разкаже за върховете на планините и в живота с книгата си „Първите седем“, описваща експедициите му до седем от най-високите върхове на Земята.

По традиция ще бъдат връчени наградите „Златен лъв“ за книгоиздателски проект на годината.

Софийски международен литературен фестивал

Петото издание на Софийския международен литературен фестивал има на фокус литературата на страните от Вишеградската четворка. В програмата му гостуват 12 писатели от Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Над 60 писатели от България домакинстват срещите–разговори и заедно със своите колеги от чужбина ще говорят по важни обществени теми. Сред участниците от страната ни са: Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова и др. Откриването на фестивала е на 12 декември от 18 ч. на неговата сцена в Мраморното фоайе на 2 етаж. Тогава ще се проведе „Среща на поколенията“, в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев ще представят част от дебютантите на 2017 г. – Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева. Модератор е Тодора Радева.

Програмата на Софийския международен литературен фестивал включва и късометражни филми от страните от Вишеградската четворка, както и финала на студентския литературен конкурс „Моята среща с културата на… (една от четирите страни)“. Ще видим изложба на млади български илюстратори, а тематична дискусия за трудната им среща с българския издател ще се проведе съвместно с Националния център за книгата. В „Пиеси за справедливостта“ в авторски пърформанс Владо Трифонов, Георги Тенев, Иван Димитров, Йоана Мирчева, Нели Лишовска и Петя Башева ще четат текстове на колегите си, участници в Лаборатория за писане на пиеси под ръководството на Боян Папазов. Той и проф. Виолета Дечева ще представят сборника на НБУ. Изложбата „Самиздат книги от Чехословакия и Полша“ ще бъде съпътствана от дискусия за творческата сила на дисидентската литература с участието на Владимир Левчев, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Петър Поспихал и Пламен Дойнов, модератор ще бъде Михаил Неделчев. Литературният фестивал предлага и много занимания за деца – срещи с автори, работилници по илюстрация и архитектура. Пълната програма на фестивала можете да откриете тук.

Повече информация можете да откриете на фейсбук страниците на Софийския международен панаир на книгата и на Софийския международен литературен фестивал.

Събитията се провеждат с подкрепата на Министерството на културата, Столичната община и Международния Вишеградски фонд и в партньорство с Полския институт, Посолството на Словакия, Унгарския културен институт и Чешкия културен център.