Книгата на Албена Шкодрова

Книгата на Албена Шкодрова "Соцгурме: куриозната история на храната в НРБ" - един различен портрет на комунизма

Главната редакторка на списание "Бакхус" Албена Шкодрова написа първата си самостоятелна книга. "Соцгурме: куриозната история на храната в НРБ" е плод на 2-годишно антропологическо изследване, предадено на достъпен език. Чрез това проучване храната се превръща в ключ за разбирането на нашата история по времето на комунизма. Албена е приложила научни методи, направила е над 60-70 интервюта, сред които са разговори с хора, които са били ангажирани в хранителната индустрия - хотелиерство, ресторантьорство и т. н. Авторката е подплатила своите изследвания с данни от националния и частни архиви, проучила е книги, издавани в периода на комунизма, и ги е сравнявала с книги отпреди това, анализирала е пресата, която е имала отношение към темата.

В анотацията на "Соцгурме" пише: "Тази богата, задълбочена, интересно написана книга ще ви преведе през опита на комунизма с тъга и смях." Албена Шкодрова признава, че е преминала през тези крайни емоции: "Беше много странно и много емоционално. Попаднах на изключителни хора. Беше много интересно, не бих казала само забавно, много трогващо беше да работя по тази книга и мисля, че си личи по текста." Според авторката в книгата има две истории, които са истински открития. "Едната история е за съществуването на луксозните круизни кораби, тръгващи от Варна и Несебър, които българската държава купува, за да забавлява туристите от "Балкантурист" и да печели валута по този начин." - казва Албена Шкодрова. Другата история, на която тя е обърнала специално внимание, е производството в България на храна за космонавти. В рамките на една програма за сътрудничество в областта на космическите изследвания между България и СССР се създава Институт по криобиология, който започва да произвежда въпросната космическа храна.

Тези и много други интересни истории разказва Албена Шкодрова в своята книга "Соцгурме: куриозната история на храната в НРБ". Какво споделя авторката в интервюто си за Джаз ФМ радио можете да чуете чрез бутона "Аудио". Представянето на книгата пред публика е днес от 19 ч. в "+ това" в София на ул. "Марин Дринов" 30.