Книга представя обложки на джаз плочи от 40-те до 90-те години. Тук можете да разгледате богата галерия от селекцията

Книга представя обложки на джаз плочи от 40-те до 90-те години. Тук можете да разгледате богата галерия от селекцията

Книга на издателство Taschen, публикувана и в електронен вариант, среща меломаните със стилистиката при създаване на обложки за джаз плочи. Те са направени в периода от 40-те до 90-те години на XX век. Забележителната колекция от над 600 изображения е обогатена с интервюта, информация, плейлисти и кратки семпли на записите. Всяка обложка е придружена от факти, свързани с артиста и името на албума, арт директор, фотограф, илюстратор, година на издаване и звукозаписна компания. Избраните откъси от композициите позволяват да се чуят както някои добре познати стари записи, така и нови музикални открития. Като допълнение водещи джаз диджеи, сред които Кинг Брит, Майкъл МакФейдън, Гил Питърсън, Андре Торес и др., предлагат свои Топ 10 плейлисти с техните любими джаз пиеси.

Интервютата в книгата Jazz Covers ни срещат с легендарни личности като: Руди Ван Гелдер (саунд инженер, записвал с компании като Blue Note, Impulse! и Prestige); Крийд Тейлър (създател на различни компании и един от най-добрите продуценти, името му свързваме с популяризирането на боса нова в САЩ и смесването й с джаз); Майкъл Кускуна (продуцент в Blue Note); Боб Сиано (един от най-добрите дизайнери на обложки); Фред Коен (собственик на магазина Jazz Record Center в Ню Йорк, Коен е известен с енциклопедичните си познания за джаза); Ашли Кан (писател, критик и журналист, автор на книги като A Love Supreme, Kind Of Blue и др.)

Съставянето на книгата Jazz Covers е поверена на Жоаким Пауло. Той е консултант за различни звукозаписни компании. Пауло започва да колекционира плочи на 15-годишна възраст и лети до Лондон, Париж, Ню Йорк и Сао Паоло, за да обогатява колекцията си, която включва 25 000 заглавия. Той живее и работи в Лисабон и посвещава свободното си време на възстановяването на стари и редки записи.

Редактор на книгата е Юлиус Видеман. Той е роден в Бразилия, учил е графичен дизайн и маркетинг. Работил е като арт директор за списания за дизайн в Токио. Сред неговите дигитални заглавия за Taschen са Illustration Now!, Advertising Now, Logo Design и др.

Преди време ви разказахме за една забележителна колекция от 10 000 плочи, събирана в период от 70 години. Статията можете да си припомните тук.