Клавирни шедьоври от три столетия свири на Европейския музикален фестивал испанската пианистка Юдит Хауреги

Клавирни шедьоври от три столетия свири на Европейския музикален фестивал испанската пианистка Юдит Хауреги

Юдит Хауреги е сред най-интересните млади музиканти на Испания. Тя ще осъществи първото си гостуване у нас тази седмица в рамките на Европейския музикален фестивал, след като е покорила най-големите концертни зали на Испания, Франция, Германия и Китай. За рецитала си в София Юдит Хауреги е избрала да изпълни музика от двама испански автори – Исак Албенис („Испанска сюита“) и Фредерик Момпоу (Scènes d'enfants). В програмата присъстват още шедьоври на клавирната музика от XIX и началото на XX в. от Шопен, Лист и Дебюси, както и класическото Анданте с вариации от Йозеф Хайдн. Концертът на Юдит Хауреги е на 16 април от 19:30 ч. в камерна зала „България“.

Юдит Хауреги е родена през 1985 г. в Сан Себастиян в Баския регион. Нейният музикален талант се проявява рано и тя изнася първия си рецитал на 11-годишна възраст. Юдит Хауреги учи в Консерваторията в родния си град при Клаудио Мартинес-Мехнер, а по-късно продължава в Консерваторията „Рихард Щраус“ към Висшето училище за музика и театър в Мюнхен, където неин преподавател е Вадим Суханов. Пианистката посещава майсторски класове при световно признати изпълнители като Филип Ентремо и Борис Берман.

Юдит Хауреги развива своята солидна професионална кариера с многобройни концерти в Auditorio Nacional de Madrid, Auditori de Barcelona, Palau de la Música de Valencia, Auditorio de Zaragoza. Свирила е като солистка с Националния оркестър на Испания, Оркестъра на община Мадрид, Камерния оркестър на Мюнхен, Das Neue Orchester – Кьолн, Оркестъра на Френското радио, Оркестър „Симон Боливар“ – Венецуела, и др. Юдит Хауреги има издадени три албума. За първия от тях – с творби на Роберт Шуман, тя получава приза за най-добър албум на Испанските награди за независима музика през 2011 г.

Концертът на Юдит Хауреги в София се осъществява с любезното съдействие на Посолството на Испания в България и Институт „Сервантес“. Европейският музикален фестивал, част от който е събитието, се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ като част от Календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2015 г. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк“.

Билетите за концерта на Юдит Хауреги от програмата на Европейския музикален фестивал са на цени от 10 и 15 лв. и могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.