Класик ФМ радио със Специалната награда „Кристална лира” за успеха на мисията си да популяризира класическата музика вече 20 години

Класик ФМ радио със Специалната награда „Кристална лира” за успеха на мисията си да популяризира класическата музика вече 20 години

Вече 20 години Класик ФМ радио работи за пълноценното осъществяване на благородната си мисия – да популяризира класическата музика и да я направи част от ежедневието ни. За постиженията си радиото получи Специалната награда „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци. „Колебаех се дали да получа тази награда на церемония, на която Класик ФМ е съорганизатор. Отличието обаче е признанието на творческата общност у нас за приноса на Класик ФМ през годините. Затова с уважение и благодарност го приемам”, каза от сцената на наградите изпълнителният директор на bTV Radio Group Васил Димитров. Той посвети отличието на хората, работили и работещи в Класик ФМ, които с ентусиазъм и любов отдават труда си за каузата на класическата музика.

Класик ФМ радио започва да излъчва на 19 декември 1994 г. като част от програмата на „Свободна Европа” за България на честоти в София и в основните големи градове в страната. В момента то звучи на 88 MHz в София в съвместна програма с радио „Алма матер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, както и онлайн чрез богатия си информационен сайт classicfm.bg. Класик ФМ е първата и единствена радиостанция за класическа музика в България. Радиото има собствен симфоничен оркестър и организира заедно с музикалната агенция „Кантус Фирмус” концертните цикли „Концертмайсторите” и „Музиката на Америка”, както и Европейския музикален фестивал.

В следващия концерт от цикъла „Концертмайсторите” младите звезди на световната класическа сцена Елин Колев и Виктория Василенко свирят творби на Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ на 7 ноември от 19:30 ч. в зала „България”. Голям филмов концерт ще постави началото на „Музиката на Америка” за този сезон на 21 ноември от 19:30 ч. в зала „България”. Оркестърът на Класик ФМ ще изпълни мелодии от обичани американски и български филми – „Междузвездни войни”, „Кръстникът”, „Оркестър без име”, а също и любими класически пиеси – фантазия „Кармен” от Сарасате и „Рапсодия в синьо” от Гершуин. Солисти ще бъдат Светлин Русев (цигулка) и Георги Черкин (пиано), а диригент – Максим Ешкенази. Билети се продават на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България” и онлайн на ticketsbg.com.

Още от създаването си Класик ФМ, заедно с галерия „Макта”, ежегодно присъжда наградите „Златно перо” на 24-ма творци за изключителен принос към българската култура и изкуство. Отличията, под формата на брошка от 24-каратово злато, се връчват по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Наградите „Кристална лира” отличават върховите постижения в танцово-изпълнителските изкуства през годината и се присъждат от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ. Пълния списък на наградените през 2014 г. можете да видите тук.

На снимката: Васил Димитров, изпълнителен директор на bTV Radio Group, получава Специалната награда „Кристална лира” за приноса на Класик ФМ за популяризиране на класическата музика в продължение на 20 години от проф. д-р Петя Бъговска, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Автор на снимката: Василка Балевска.