Кларк Тери с невероятна изненада по случай 94-тия си рожден ден и документален филм, който се превърна в едно от най-обсъжданите заглавия на годината

Кларк Тери с невероятна изненада по случай 94-тия си рожден ден и документален филм, който се превърна в едно от най-обсъжданите заглавия на годината

На 14 декември Кларк Тери – един от най-великите живи джазмени, ще навърши 94 години. Големият тромпетист, музикантът, който отреди специална роля на флюгелхорна в джаза, е с впечатляваща над 70-годишна кариера. Той е свирил с имена като Каунт Бейзи и Дюк Елингтън, бил е ментор на Куинси Джоунс и Майлс Дейвис. Според статистиката е най-активният джаз артист с участие в 905 звукозаписни сесии, за сравнение след него е Луис Армстронг с 620. През 2010 г. Кларк Тери беше удостоен с награда „Грами за цялостен принос“, като това отличие до момента е присъждано само на четирима други тромпетисти: Сачмо (ментор на Тери), Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи (който е наричал Кларк Тери един от най-великите, ако не и най-великият тромпетист на земята) и Бени Картър. Освен изключителен музикант Кларк Тери е много интересна, харизматична и притегателна личност. През годините със своята музика, опит и мъдрост той е вдъхновил десетки свои колеги и ученици.

Такъв е случаят с австралиеца Алън Хикс – барабанист, бивш ученик на Кларк Тери в William Paterson University, намиращ се близо до Ню Йорк. Тази година Хикс посвети на своя прочут учител документалния филм Keep On Keepin’ On, който обра овациите на някои от най-големите и престижни филмови фестивали в света. Лентата разказва за специалните взаимоотношения между Кларк Тери и 23-годишния незрящ пианист, истинско музикално чудо – Джъстин Кауфлин.

Алън Хикс започва да снима филм за Кларк Тери още докато е негов студент, по това време тромпетистът е на 89 г., после Хикс документира пътуването си по света като член на групата му, но срещата на легендарния музикант с младия талант Джъстин Кауфлин става централна тема на филма. „Имах късмета да запозная Джъстин с Кларк.“ – разказва режисьорът в интервю за Vanityfair. „Кларк започна да губи зрението си вследствие на диабета и се наложи да премине през наистина труден път докато приеме това. Така се случи, че Джъстин тъкмо беше започнал да учи в колежа и аз разказах на Кларк за това сляпо дете. Мислех си, че той ще бъде в състояние да внесе малко повече светлина в живота на Тери. Джъстин наистина помогна на Кларк Тери да се почувства комфортно и след това те станаха много добри приятели.“ – продължава разказа си Алън Хикс.

Keep On Keepin’ On улавя много интимни, вдъхновяващи моменти между двамата музиканти от различни поколения: Тери и Кауфлин си правят среднощни джем сешъни, Тери учи Кауфлин на класически джаз стандарти, а енергията и оптимизмът на момчето помагат на големият музикант да приеме промяната със зрението си. Понякога нещата се случват отвъд думите – нещо обичайно за сродни души, за хора със силна връзка помежду си. Филмът показва нагледно колко е важно някой да вярва в нас и самите ние да повярваме в себе си. На няколко пъти в лентата се появява и Куинси Джоунс. Кларк Тери е неговият ментор и идол. Кларк го взима под крилото си в края на 40-те години, когато Куинси е едва 12-годишен.

Докато Алън Хикс работи по своя документален филм, той има идея да го представи чрез платформата Kickstarter, за да намери финансиране. За щастие съвсем неочаквано в този момент се появява Куинси Джоунс. Един ден той се отбива в дома на тромпетиста в Арканзас. „Куинси влезе в дома на Кларк в края на снимките, тогава той все още не ни познаваше. Прекара целия ден в компанията на стария си учител.“ – спомня си Алън Хикс. Очевидно няколко часа по-късно Куинси вече е бил доста заинтригуван от филмовия проект, защото в един момент се обръща към режисьора и неговия помощник: „Вие момчета, ще имате нужда от сериозна помощ, за да довършите това, което сте започнали, ще са нужни музикални разрешителни и лицензи и контакти с различни хора.“ В този момент Куинси Джоунс се включва в проекта като продуцент и помага на Хикс за пост-продукцията.

Алън Хикс заснема около 350 часа в компанията на Кларк Тери. Въпреки влошаващото се зрение на музиканта режисьорът твърди, че е успял да му покаже завършения филм. „Той може да вижда малко, така че аз държа своя iPad съвсем близо до очите му и му разказвам докато тече филма. Показвал съм му го вече може би 10 пъти. Той слуша, пее на всички песни и наистина му харесва. Това е най-голямата награда за мен. В известен смисъл, нещото, което ме движеше напред, е възможността да изразя голямата си благодарност към своя учител. Това ме караше да продължавам през цялото време.“ – споделя Хикс.

Филмът Keep On Keepin’ On се превърна в едно от най-обсъжданите филмови заглавия тази година. Мнозина го определят като „спиращ дъха“, „феноменален“, „докосващ“ и „силно емоционален“. Лентата беше показана в програмата на част от най-престижните фестивали в света и на няколко пъти получи наградата на публиката. Алън Хикс беше удостоен с награда от „Трайбека“ – филмовия фестивал на Робърт де Ниро, в категорията „Най-добър нов режисьор на документален филм“.

По случай 94-тия рожден ден на Кларк Тери по-рано тази седмица той беше изненадан в болницата с импровизиран концерт и торта. За да поздравят легендарния тромпетист бяха дошли музиканти от оркестъра на „Линкълн център“ в това число и техният ръководител Уинтън Марсалис. С тях беше една от най-успешните и талантливи млади джаз вокалистки Сесил Маклорин Салвант. Празненаствата по случай рождения ден на Кларк Тери продължават, а снимки от очарователната изненада, за която ви разказахме, можете да разгледате чрез бутона „Галерия“.