Китарата Люсил и почитателите на блус музиката останаха без своя Крал – почина Би Би Кинг

Китарата Люсил и почитателите на блус музиката останаха без своя Крал – почина Би Би Кинг

На 89-годишна възраст и след продължително боледуване в дома си в Лас Вегас почина Краля на блуса Би Би Кинг. Той е издъхнал в 21:40 ч. в съня си. През последните няколко месеца музикантът бе под непрекъснато медицинско наблюдение, след като припадна по време на концерт в Чикаго миналия октомври. От години той страда от диабет и смъртта му сега е в следствие на съпътстващите заболявания. Би Би Кинг е надживян от 11 от 15-те си деца – някои от тях – биологични, други – осиновени.

През годините Би Би Кинг ни остави велики самостоятелни албуми – над 50, и бележити сътрудничества, като емблематични в това отношение са съвместните проекти с Ерик Клептън – Riding With the King (2000 г.), и с Даян Шур – Heart to Heart (1994 г.). Негов неизменен партньор обаче бе китарата Люсил, с която той буквално правеше дуетни диалози.

Би Би Кинг е носител на 15 награди „Грами“ и бе въведен в Залите на славата на блус и на рокендрол музиката. Носител е и на Наградата за цялостно творчеството на Американската асоциация на авторите на песни.

За силното влияние, което той е оказал върху творчеството им, разказват Ерик Клептън, Джими Хендрикс, Бъди Гай, Кийт Ричардс и десетки други световни музиканти. Би Би Кинг обичаше да се среща с публиката, като понякога изнася няколкостотин концерта на година. Рекордна в това отношение е 1956 г. – с 342 ангажимента. И сред публиката той приключи своя музикален път – на сцената в Чикаго миналия октомври, когато рухна по време на концерта си, заради изтощение и обезводняване.

Би Би Кинг е роден през 1925 г. в бедна общност в делтата на р. Мисисипи. Да свири на китара го учи негов чичо – проповедник. В детството и в младостта си бъдещата легенда бере памук, участва във Втората световна война и работи като радиоводещ, преди през 40-те години да започне яркия си път в музиката, където е звезда от 60-те години до наши дни. Той въздейства на милиони свои почитатели с дълбоката нежност на музиката си и с трогателните житейски истории, които разказа в своите песни.