Китай слуша български джаз: Вили Стоянов, Ния Петрова, Митко Благоев и Даниеле Феббо представят страната ни на фестивал в Ченгду

Китай слуша български джаз: Вили Стоянов, Ния Петрова, Митко Благоев и Даниеле Феббо представят страната ни на фестивал в Ченгду

Водена от Вили Стоянов формация с вокалист Ния Петрова от „Гласът на България“ по bTV представя България на фестивал в китайския град Ченгду – столица на провинция Сечуан. Носител на най-значимата национална награда – „Златната камбана“, и провъзгласен за Международна столица на музиката, в него музиката на Old School Trombone ще звучи на четири концерта – в градска зала, в парк, в авиационното училище и в Стария град.

В далечна Азия почитателите на музиката ще чуят песните на Йосиф Цанков, а програмата е част от фестивал, посветен на сътрудничеството на Китай с централно и източноевропейските държави от бившия соцлагер. В групата са още Димитър Благоев – китара, и Даниеле Феббо – бас. Турнето е от 11 до 17 ноември и е третото гостуване на български музиканти в Китай по национална програма за представяне нещатни формации.

„Целим да се запознаем с максимален брой хора, които организират музикални събития, да подобрим контактите с тях и да осъществим връзка, за да представим това, което се случва на българския музикален пазар.“ – коментира по Джаз ФМ преди да отпътува за далечната страна Вили Стоянов.

През 2016 г. Марина Василева от „Брас асоциация“ е за първи път в Китай на конференция за сътрудничеството във формата „17+1“ и така участва в създаването на огромния фестивален и концертен модул, целящ да представи на китайската публика изкуството на Централна и Източна Европа. На следващата година от предложените от българска страна музиканти Китай избира „Брас асоциация комбо“ (с концерти в Кингдао, Жоушан и Шанхай), след това – „РомаНено“ (с две участия на Международния арт карнавал в Пекин по време на Златната седмица, съпътстваща националния празник на Китай), а сега – Old School Trombone. „Осъзнавам огромната отговорност.“ – казва Вили Стоянов, който участва и в трите състава.

Old School Trombone възникна преди три години с цел да събере музиканти, които свирят стандарти. В основната група са Вили Стоянов, Мартин Ташев, Димитър Шанов, Димитър Благоев и Николай Данев. След преместването във „Фотосинтезис“ проектът стана средище на музиканти, които обичат да свирят заедно. Като развитие на срещите всяка сряда, се добавиха вторниците с музиката на BrazzViliDJ. Сега, заради ангажименти в България, част от музикантите не успяха да отпътуват, а барабанист няма, за да са по-свободни импровизациите. „Реших да разчитам на мнението на всички в този състав за това как да се случат нещата. И накрая се оказа, че всички мислим по почти един и същи начин за това как да представим музиката. И Слава Богу, че постъпих така, защото нещата станаха от само себе си – елегантно и лесно.“ – казва Вили Стоянов.

Заедно с Ния Петрова, Митко Благоев и Даниеле Феббо той ще изпълни песни на дядо си – Йосиф Цанков. „Това е творчество, към което не можем да си позволим да не посягаме. С малко страх и с огромно уважение.“ – казва за подхода си той. „Песните са трудни и лесни, защото музиката е хубава и предразполага свиренето.“ В репертоара са „Песен моя, обич моя“ на Йорданка Христова (на която Вили признава, че почти винаги се разплаква), „Керванът“, „Приказка“ на Георги Кордов, „Твоята китара“, „Страстно обичам жените“, „Тихо гасне тая вечер“ на Лени Вълкова.

CEEC Music Week е продължение на инициативите Belt and Road и 17+1 Cooperation, чрез които обменът между Китай и 17-те държави от Централна и Източна Европа непрекъснато се разраства. Пътуването на българските музиканти е подпомогнато от програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

  • Интервюто на Светослав Николов с Вили Стоянов от предаването „Джаз ден“ на 6 ноември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.