Кирил Зафиров свири в германската Mnd Trck: „Работим спокойно, съсредоточено, с усмивки“. Групата е на турне у нас

Кирил Зафиров свири в германската Mnd Trck: „Работим спокойно, съсредоточено, с усмивки“. Групата е на турне у нас

Красиви съвременни мелодии със спокоен, ангажиращ ритъм. Акустични и електронни инструменти съчетават ритъмендблус и фънк музиката от миналото със соул звука на съвремието и отправят поглед към бъдещето с нотка на загадъчност и плам. Музиката на германската група Mnd Trck веднага се харесва на тромбониста Кирил Зафиров, когато той получава покана в Германия да се присъедини към състава.

В този момент те са готови с албума си Translucence, но търсят заглавие на една от пиесите. Така се появява „Софийски айляк“, която музикантите посвещават на новия си колега. „Отидох в групата постфактум, когато албумът вече беше записан, но тази пиеса още нямаше име. Харесах я много – допадна ми симбиозата между забързания ритъм и контрастното усещане за спокойствие. София е динамичен град, в който животът тече интензивно, но всеки намира времето да се успокои и да намери време за себе си. Затова предложих да я наречем „Софийски айляк“ – разказва Кирил Зафиров в студиото ни.

Българският музикант живее със семейството си в Германия и тогава негов приятел – тромпетистът Алекс, споделя, че няма да може повече да свири в Mnd Trck. Предлага му да се присъедини към състава. „Стана магията. Харесахме се как свирим и нещата се получиха. Допада ми преплитането на толкова много жанрове. Пианистът много хубаво използва синтезаторите, басът стои по-фънки, барабанистът е доста грууви.“ – описва близостта в усещанията Кирил Зафиров.

Mnd Trck създават съзерцателна музика със силни пулсации, тя повдига и задава ритъм. Богатата звукова среда позволява да се оттеглиш към себе си и да се почувстваш по-добре в нейната прегръдка. Така Кирил Зафиров се чувства свързан с музиката на групата: „Харесват ми нюансите. Допадат ми и плюсовете, и минусите, непрекъснатото движение между тях. Според мен това е животът – непрекъснато балансиране между доброто и злото.“ Той е очарован от атмосферата, в която твори съставът: „Харесва ми, че работим със спокойствие, съсредоточено, с усмивки.“

Когато слушаме в България групата в новия й облик, звукът е близък до студийните записи, които можете да чуете в интервюто ни, но съставът е вече два тромбона и алт саксофон, вместо досегашните тромпет, тромбон и саксофон. Ден преди да пристигнат, музикантите са много развълнувани, изпращат снимки с приготвените раници. В петъчната вечер те бяха в Swinging Hall, в събота свириха на „Капана фест“, а довечера излизат на сцената на Try C.

Mnd Trck са в интернет, Саундклауд и Фейсбук.

С другия тромбонист на Mnd Trck Кирил Зафиров свири и в реге групата The Root Reminders – „едни от най-стабилните реге посланици в Северен Рейн-Вестфалия“ – описва колегите си той.

  • Интервюто на Светослав Николов с Кирил Зафиров в предаването „Джаз ден“ на 31 май можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.