Кино и музика на „Киномания“ с филми за Джон Колтрейн, Ела Фицджералд, Нина Симон, „Буена виста соушъл клъб“ и др.

Кино и музика на „Киномания“ с филми за Джон Колтрейн, Ела Фицджералд, Нина Симон, „Буена виста соушъл клъб“ и др.

По традиция и тази година „Киномания“ ще представи силна селекция от заглавия, обединяваща кино и музика. Сред тях е игралният филм „Джанго“ за големия китарист Джанго Райнхард, който е част от Фестивала на френския филм, провеждащ се за седма поредна година в рамките на „Киномания“. По-долу обобщаваме и останалите заглавия от музикалното кино, които ще гледаме в следващите дни.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Владимир Трифонов – автор на програмата на „Киномания“. Сред акцентите в разговора за музикалната програма и други фаворити – да слушаш джаз в Сан Франциско в църква, носеща името на Колтрейн…

„Да преследваш Джон Колтрейн“ 

За документалния филм ви разказахме в публикация на нашия сайт през април, когато той беше показан в избрани киносалони в САЩ. Няколко месеца по-късно гледаме лентата и в България. В „Да преследваш Джон Колтрейн” режисьорът Джон Шайнфелд изследва живота и творчеството на джаз иконата чрез коментари на Съни Ролинс, Уинтън Марсалис, Карлос Сантана, Бил Клинтън и др. Филмът проследява глобалното влияние на музиката на великия саксофонист и разкрива страстите, оформили живота му и неговото новаторско звучене. В продукцията са използвани архивни кадри, думи на самия Колтрейн, прочетени от Дензъл Уошингтън и специално заснети интервюта.

„Ела Фицджералд: струва си да живееш“
Тази година се навършва век от рождението на Първата дама на песента и „Киномания“ отбелязва юбилея с документален филм за Ела на режисьора Шарлот Зуерин. Лентата има номинация за „Грами“, а сред участниците са Рей Браун син, Оскар Питърсън, Андре Превен и също така ще чуем гласа на Тони Бенет. „Аз съм твърде свенлива, срам ме е от хората“ – признала Ела веднъж: „Но в момента, в който стъпя на сцената, усещането е различно. Отнякъде получавам кураж, може би защото това е нещо, което обичам да правя.” Тъкмо тази любов към пеенето спечелва сърцата на милиони зрители и слушатели по целия свят.

„Нина Симон“
По време на предстоящото си издание „Киномания“ ще покаже игралния филм за Нина Симон на Синтия Mорт, в главната роля е Зоуи Салдана. Нина Симон е един от най-невероятните музикални таланти, номинирана е 15 пъти за награда „Грами“. Хипнотичните й песни и страстно защитаваните политически възгледи я превърнаха не само в музикална легенда, но и в икона на активизма. Но славата и богатството имат своята цена, а късните й години са изпълнени с депресивни състояния, злоупотреба с алкохол и изолация. Преоткриването на смисъла на нейния живот и работа изисква кураж, сила и един истински приятел: Клифтън Хендерсън, мъжът, започнал като неин асистент и станал лоялен мениджър. С подкрепата на Клифтън „висшата жрица на соул музиката” предприема смелото завръщане към своята музика и към самата себе си.

„За паметта и музиката“
Печелейки наградите на публиката на всеки фестивал, на който участва, истински независимият по дух филм на Ричи Адамс е красива, вълнуваща история за града Ню Орлиънс и джаза, с който е известен. След като губи майка си заради Болестта на Алцхаймер, неврохирургът д-р Крус попада на Уна Вида – джаз певица, която пее из улиците на Френския квартал. След като установява, че и тя страда от Алцхаймер, докторът е подтикван от лични и професионални чувства да помогне. Малко по малко историята на Уна Вида се разкрива. Заснет по романа на Никълъс Базан – директор на Центъра по неврология към Луизианския държавен университет, „За паметта и музиката“ e вдъхновен от научно изследване, но се превръща в завладяваща история благодарение на забележителното изпълнение на Онжаню Елис. Магията, с която тази гаснеща жена напълно се оживява, когато изпълнява музиката си, е красиво представена от актрисата и режисьора. Използвайки богатия си джаз саундтрак с невероятен ефект, Адамс успява да създаде филм, който докосва сърцето и душата.

Buena Vista Social Club: Adios
Документалният филм за легендарната кубинска група Buena Vista Social Club и нейното прощално турне е сред акцентите на кинопанорамата. Българската публика ще се докосне до обаянието и енергията на Омара Портуондо – една от звездите на групата. Филмът е на режисьора Люси Уокър и предлага архивни кадри и разговори с изпълнителите. В продукцията участват: Омара Портуондо, Барбарито Торес, Мануел „Гуахиро“ Мирабал, Елиадес Очоа, Хесус „Агуахе“ Рамос и архивни кадри с Компай Сегундо, Ибрахим Ферер, Рубен Гонсалес. Buena Vosta Social Club: Adios е едновременно завладяващ портрет на музикалната страст, неугаснала с възрастта, и почит към една от най-великите музикални традиции в света, както и към страната, в която тя се е родила - Куба.

Monterey Pop
В един хубав юнски уикенд на 1967 г., в самото начало на Лятото на любовта, започва първият и единствен Международен поп фестивал в Монтерей или просто Monterey Pop. Събитието улавя духа на десетилетието и въвежда в новата ера на рока. Фестивалът в Монтeрей включва едни от най-паметните изпълнения на Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и Отис Рединг, но те са само няколко от музикантите в един доста шарен пъзел от различни стилове. Със своя характерен vérité стил – и екип оператори, сред които изпъкват асове на американското алтернативно кино като Албърт Мейсълс и Ричард Лийкок – Д. А. Пенебейкър снима всичко, обезсмъртявайки моменти, превърнали се в легенда: Пийт Тауншънд си троши китарата, Джими Хендрикс запалва своята, а Мама Кас е буквално отвята от изпълнението на Джанис Джоплин.

„Далида“
Изиграна със страст от модела Звева Алвити, превърнала се в актриса, Далида (с истинско име Йоланда Джилиоти, родена в италианско семейство в Египет) е една от най-известните френски певици от края на 50-те до 80-те години, а бумът на диското я превръща в легенда. Стилният биографичен филм на Лиса Асуелос проследява трагичния й и личен живот (смъртта и самоубийствата са неин постоянен спътник), както и кариерата й на певица, по време на която тя продава над 170 млн. плочи в целия свят. Завладяващо мелодраматичен и изпълнен с впечатляващи музикални сцени, филмът успява и заради хипнотичното изпълнение на Алвити, чиято прилика с Далида е поразителна.

Над 50 филма ще видим на тазгодишното издание на Киномания от 16 до 30 ноември. Сред тях са дългоочаквани премиерни заглавия, филми, селектирани и наградени на едни от най-престижните фестивали по света, както и нови български заглавия от игралното, документалното и детското кино. „Киномания“ се открива с дебютния игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина“. Цялата програма на „Киномания“ може да откриете на kinomania.bg. Билети за всички филми от програмата се продават на касите на НДК и кино „Люмиер Лидл“. „Киномания“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Джаз ФМ е медиен партньор.

На основната снимка: Джон Колтрейн