Кино и музика на „Киномания“ - гледаме дългоочакваните филми за Майлс Дейвис и Чет Бейкър. И още: филмов разказ за Джанис Джоплин и класика на Принс

Кино и музика на „Киномания“ - гледаме дългоочакваните филми за Майлс Дейвис и Чет Бейкър. И още: филмов разказ за Джанис Джоплин и класика на Принс

Игралните филми за Майлс Дейвис и Чет Бейкър Miles Ahead и Born to Be Blue, документалната лента за Джанис Джоплин Little Girl Blue, поредното пиршество на танца от Карлос Саура J: Beyond Flamenco - музиката е главен герой в ключови съвременни филми, вдъхновени от велики личности, както и от фолклорната традиция. Те са сред акцентите в новото - 30-то издание на „Киномания“ от 17 ноември до 1 декември. Месеци след като се простихме с Принс и Дейвид Боуи ще си припомним класически техни ленти - Purple Rain и Ziggy Stardust and The Spiders from Mars. Предстои да видим и мюзикъла, открил Фестивала във Венеция – La La Land на Деймиън Шазел. Организатор на филмовия празник е Националният дворец на културата, на който сме медиен партньор.

Miles AheadMiles Ahead

По време на кинопанорамата ще гледаме Miles Ahead - филма на Дон Чийдъл за Майлс Дейвис. В продукцията освен Чийдъл участва и Юън Макгрегър. Miles Ahead направи международния си дебют на „Берлинале“ тази година, след като пожъна феноменален успех на Филмовия фестивал в Ню Йорк през 2015 г.  

Филмът на Дон Чийдъл за Майлс Дейвис Miles Ahead с премиера в заключителната вечер на Филмовия фестивал в Ню Йорк

Born to Be BlueBorn to Be Blue

На световноизвестния американски тромпетист и певец Чет Бейкър е посветено друго от заглавията Born to Be Blue. Лентата е с участието на Итън Хоук и проследява завръщането на Бейкър на голямата сцена в края на 60-те г., след като преди това музикантът преживява редица трудности. Итън Хоук не само участва във филма, но пее и свири в саундтрака.

Итън Хоук играе, свири и пее във филма за Чет Бейкър Born to be Blue. Представяме ви саундтрака и 5-те любими джаз албума на актьора

Janis: Little Girl BlueJanis: Little Girl Blue

Сред акцентите на „Киномания“ ще бъде и документалният филм Janis: Little Girl Blue на Ейми Бърг, който разказва за израстването на Джанис Джоплин. Историята за превръщането й в звезда е представена чрез нейни писма, писани през годините до семейството й, до най-близките й приятели и съмишленици.

Janis: Little Girl BlueJanis: Little Girl Blue

За 30-та си годишнина фестивалът ще покаже и най-новото от популярния режисьор Карлос Саура - J: Beyond Flamenco. Световната премиера на филма се състоя едва преди няколко дни - на 13 септември, в Торонто. Традиционният испански танц хота от родната област на Саура - Арагон, през годините се е развил в нови артистични измерения, които авторът зрелищно претворява.

J: Beyond FlamencoJ: Beyond Flamenco

С неподражаемия си стил Саура продължава да изследва границите на изкуството в най-чистата му форма. Филмът е с участието на най-големите испанските танцьори в момента, сред които е Сара Барас. От 2004 г. насам „Киномания“ показва всеки нов филм на големия режисьор без изключение. J: Beyond Flamenco е седмият пореден филм на Саура, който фестивалът ще представи.

J: Beyond FlamencoJ: Beyond Flamenco

Тази година „Киномания“ отдава специална почит на Дейвид Боуи и Принс - двама големи музиканти, с които се простихме преди няколко месеца. Филмите, посветени на двамата култови изпълнители, които фестивалът ще покаже, са Ziggy Stardust and The Spiders From Mars на Д. А. Пенебейкър и Purple Rain на режисьора Албърт Маноли (продукцията има „Оскар” за музика и „Грами” за филмова музика).

В почит към Принс – музикантът, който промени света

Превърналият се в класика Purple Rain разказва за млад музикант, тормозен от хаоса в дома си, който трябва да се справи с конкуренцията на друг певец и своята собствена недоволна група, докато звездата му започва да изгрява. Името на филма идва от един от големите хитове на Принс, носещ същото заглавие.

Purple RainPurple Rain

Лентата за Боуи е документален и концертен филм, който показва представянето на ексцентричния музикант и неговата тогавашна група The Spiders from Mars в Лондон през 1973 г., когато той прави изненадващото изказване, че това ще бъде последното им шоу заедно. По-късно става ясно, че се отказва от персонажа си на Ziggy Stardust, но много хора вярват, че това е оттеглянето на самия Боуи от сцената. Филмът е свързан и с концептуален албум на групата, записан на живо, който е със същото заглавие. 

Светът скърби за Дейвид Боуи. Пат Матини сподели спомени за работата си с него, а шведската певица Фредрика Стал публикува версия на хита Absolute Beginners

Основен акцент в музикалната програма на „Киномания“ е мюзикълът, открил Фестивала във Венеция – La La Land на Деймиън Шазел. Лентата, спрягана за един от основните претенденти за „Оскар”, вече донесе награда на Ема Стоун за най-добра женска роля. Партньор на актрисата във филма е Райън Гослинг. Мюзикълът получи възторжени отзиви в големите световни медии, които го определят като „забележителен”, „чиста филмова магия” и „филм, в който всичко, което можеш да направиш, е да потънеш в прегръдките му”. Историята е за Миа (Стоун) - начинаеща актриса, и Себастиян (Гослинг) – всеотдаен джаз музикант, които се влюбват един в друг в град, в който мечтите се разбиват на парчета. Заглавието на филма е разговорното име на Лос Анджелис и същевременно е евфемизъм за състояние, в което човек няма връзка с реалността.

La La LandLa La Land

Юбилейното 30-то издание на „Киномания“, организирано от НДК, е част от Културния календар на Столична община. Джаз ФМ е медиен партньор.

На основната снимка: Дон Чийдъл в Miles Ahead