Кийт Джарет с престижна награда и нова колекция с концертни солови записи

Кийт Джарет с престижна награда и нова колекция с концертни солови записи

Кийт Джарет е тазгодишният носител на Почетната награда, която се връчва от Асоциацията на германската звукозаписна критика. Мотивите за удостояването със „Сертификат за особени заслуги“ са обобщени така: „През последните 5 десетилетия Кийт Джарет е не само джаз пианист, който изследва възможностите за изразяване със своя инструмент, но също така е и виртуозен пътешественик между жанровете и културите, достигнал до дълбоко осъзнаване на музикалните форми.“ Асоциацията определя Джарет като: „един от най-изключителните музиканти на нашето време”.

Наградата на германската звукозаписна критика е създадена, за да отличи „най-високите стандарти за постижения и качаство“ в музиката. Журито включва музикални критици, писатели, музиковеди и редактори от Германия, Швейцария и Австрия. Годишните награди се връчват за забележителни продукции, а „Сертификатът за особени заслуги“ отива при артисти и продуценти за техния цялостен принос към звукозаписната индустрия.

Кийт Джарет с два нови албума по случай 70-ия си юбилей. В интервю пианистът разказва за моментите на безгранични възможности и как в ужасен ден може да се роди нещо голямо

Миналата година през пролетта Кийт Джарет отпразнува 70-ия си юбилей. По този повод компанията ECM издаде два нови албума на Джарет – класическия проект Samuel Barber/ Béla Bartók и концертния Creation, който включва изпълнения от 2014 г.

Обложката на новия албум на Кийт Джарет A Multitude of AngelsОбложката на новия албум на Кийт Джарет A Multitude of Angels

Кийт Джарет е артист на ECM от 1971 г. насам и е издал над 70 албума за компанията. В началото на ноември на пазара ще бъде пуснат бокс сет с 4 диска, документиращи серия от солови концерти на Джарет в Италия, състояли се през октомври 1996 г. Проектът, който се нарича A Multitude of Angels, е записан в Модена, Ферара, Торино и Генуа. В Европа дискът излиза на 4 ноември, а в САЩ на 18-ти следващия месец.