Керъл Кинг, Джордж Лукас, Сейджи Озава станаха лауреати на Почетната награда на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“

Керъл Кинг, Джордж Лукас, Сейджи Озава станаха лауреати на Почетната награда на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“

Певицата и авторка на песни Керъл Кинг, режисьорът и продуцент Джордж Лукас, актрисата и певица Рита Морено, актрисата Сисили Тайсън, диригентът Сейджи Озава и групата The Eagles са тазгодишните лауреати на Почетната награда на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“.

Композиторът Джон Уилямс в специално видеобръщение изреди успехите на Сейджи Озава, който 29 сезона е начело на Бостънския симфоничен оркестър. С приветствие към него се обърна Рене Флеминг, а музикално изпълнение поднесе Йо-Йо Ма.

Най-зрелищно бе присъждането на отличието на Джордж Лукас. Кари Фишър се появи във „видео имейл“, прожектиран от R2-D2 – което бе препратка към сюжета на първия филм от поредицата „Междузвездни войни“ от 1977 г. След това на сцената излезе C-3P0, следван от войниците на Империята, докато в залата звучеше основната тема от „Междузвездни войни“. Публиката остана без дъх от последвалото лазерно светлинно шоу. В речта си Мартин Скорсезе отбеляза любовта на Джордж Лукас към хубавата музика, като посочи, че музиката е на практика герой във филмите му. Стивън Спилбърг също поздрави колегата си, с когото създаде сагата „Междузвездни войни“.

Оркестърът на Класик ФМ ще изпълни хитовата филмова музика на Джон Уилямс под диригентството на неговия аранжор Конрад Поуп

Теми от „Междузвездни войни“, а също и други култови композиции на Джон Уилямс ще звучат на концерта на Оркестъра на Класик ФМ на 30 януари под диригентството на Конрад Поуп. Той е автор на филмови пиеси и аранжор на Джон Уилямс и други големи музиканти в киното. Във филмовия концерт от афиша на цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ в зала „България“ ни очаква среща с хитовите теми още от „Челюсти“, „Хари Потър“, „Морски ястреб“, „Пурпурен цвят”, „Отвъд Африка“, „Моята седмица с Мерилин“ и „Павилион за жени“. Автори освен Джон Уилямс и Конрад Поуп са още Джон Бари, Ерих Корнголд, Аарон Копланд, Куинси Джоунс. Билетите за концерта „Холивуд идва в София“ са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ (работно време: от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 и от 15 до 19 ч.) Продажба online: на Ticketsbg.com.

  • В новоиздаден албум Джон Уилямс дирижира Boston Pops Orchestra в изпълнение на теми от „Междузвездни войни“, „Близки срещи от третия вид“, „Извънземното“, „Стар трек“, „Зоната на здрача“, „2001: Космическа одисея“, „Пришелецът“ и др. Очаквайте неговата премиера идната седица в ефира на Джаз ФМ.

В музикалната програма в поздрав към Рита Морено бе включено пресъздаването на паметен телевизионен момент – участието на звездата в „Шоуто на мъпетите“, в което тя пее, а Животното гръмко свири на ударните. За тази роля Рита Морено получи наградата „Тони“. Актрисата и певица е един от едва осемте живи творци, носители на наградите „Еми“, „Грами“, „Оскар“ и „Тони“.

Изпълнение за актрисата Сисили Тайсън, допринесла за повишаване на обществения статут на цветнокожите, поднесе госпъл певицата СиСи Уинанс. Тя пя с хора на Общественото училище по изпълнителски изкуства, основано от Сисили Тайсън и носещо нейното име.

Отличието на Керъл Кинг бе връчено от държавния секретар Джон Кери. Той посочи: „Борехме се с музиката на The Doors, The Rolling Stones и The Grateful Dead, но се лекувахме с музиката на Керъл Кинг.“ Легендарната авторка на незабравими песни бе почетена с изпъленния на приятели, сред които Джеймс Тейлър и Арита Франклин, която постави финала на празничната вечер с разтърсващата (You Make Me Feel Like a) Natural Woman.

Центърът „Кенеди“ присъди отличие и на групата The Eagles, но музикантите отложиха участието си в празничната вечер за следващата година заради здравословните проблеми на Глен Фрей.

На церемонията присъстваше и президентът Барак Обама, който пристигна за втората й част, тъй като преди това изнесе реч от Белия дом за терористичното нападение в Калифорния. Водещ бе Стивън Колбърт, а режисьори – носителите на наградата „Тони“ Рики Киршнър и Глен Уайс. Записът от събитието ще бъде излъчен по CBS на 29 декември.