Казуо Ишигуро с нов роман през март. Продължава сътрудничеството му с певицата Стейси Кент

Казуо Ишигуро с нов роман през март. Продължава сътрудничеството му с певицата Стейси Кент

Писателят Казуо Ишигуро ще издаде първия си роман след като стана носител на Нобелова награда за литература през 2017 г. Книгата, която се нарича Klara and the Sun, ще се появи на пазара през месец март следващата година. Тя разказва за „изкуственото същество“ Клара, която има невероятни наблюдателни способности и гледа купувачите от нейното място в магазина с надеждата някой да я избере. Когато това се случва, обстоятелставата около Клара се променят завинаги, а тя е предупредена да не се доверява прекалено много на обещанията на хората. От британското издателство Faber определят книгата като „смайваща“ и посочват, че това е „роман за човешкото сърце, което говори за сегашния момент, но от друго място“.

Истории, разказани с музика, в красивите песни на Стейси Кент и носителя на Нобелова награда за литература – Казуо Ишигуро

Новината за новия роман на Казуо Ишигуро беше споделена от певицата Стейси Кент в нейната фейсбук страница. Стейси, която от години си сътрудничи с писателя, съобщава, че съвместната им работа продължава. Джим Томлинсън – съпругът на вокалистката, и Казуо Ишигуро работят по три нови песни за нея - Tango in Macao, Catherine in Indochine и CB. Стейси Кент твърди, че няма търпение да ги сподели със своята публика.

В интервю за Джаз ФМ радио от декември миналата година американската певица разказа за своето приятелство с Казуо Ишигуро:

Набързо припомням историята. Във Великобритания има радио шоу, наречено Desert Island Discs. Всяка неделя те канят известни личности, за да разговарят за тяхната работа. Шоуто е под формата на интервю, но също така в него има и елемент на игра. Тя поставя госта в следната ситуацията: ако се озовеш на пустинен остров до края на живота си и ако имаш възможност да вземеш със себе си 7 песни, кои биха били те. Всеки слуша това шоу, защото е страхотно и защото научаваш какво харесват гостите му – отвъд това, с което се занимават, а в студиото идват политици, писатели... Ишигуро беше посочил една от моите песни. Тогава още не се бяхме срещали. Аз не знаех, че ми е почитател и че изобщо знае коя съм. Обичах неговите книги, по това време бях чела три от романите му. След шоуто чрез BBC се свързах с агента на Ишигуро и написах: „Аз съм голям почитател на работата ви и съм толкова развълнувана, че харесвате моята музика.“ Както и да е – това е дълга история. Впоследствие се срещнахме, станахме приятели. Ние просто гледаме на живота по много сходен начин, както това стана с Маркос Вали и Роберто Менескал. Със съпруга ми Джим и Казуо Ишигуро в един момент започнахме да се чудим какво ли ще се получи, ако опитаме да напишем песни заедно. Те създадоха няколко песни за мен и това отново се случи много естествено. И промени живота ми, защото написаха и продължават да пишат и до днес толкова удивителни песни. И ако трябва да отговря на въпроса Ви по какви теми обичаме да разговаряме, това са теми, които също така са свързани и с бразилската музика. Песните са много човешки – те са за живота, за големите въпроси, за малките въпроси, за тъгата и силата. През всички тях преминава темата за надеждата. И аз харесвам това усещане за надежда, дори когато нещата изглеждат поразяващо отчайващи.

На снимката: Стейси Кент и Джим Томлинсън; източник: фейсбук страницата на вокалистката