Като в Доброто старо време – Сийл издава две песни за първи сингъл от джаз албума си Standards

Като в Доброто старо време – Сийл издава две песни за първи сингъл от джаз албума си Standards

Соул изпълнителят Сийл се обръща към популярната музика на предишна епоха и в новия си албум Standards пее джаз. В претворяването на тази музика той влага своя характер – фантастичен усет за популярното и привлекателност в стила на изразяване. Към това се добавя неговия истински красив глас и усещането за преклонение към музиката на предците. С отдаване на почит към Франк Синатра, Ела Фицджералд и Нина Симон, десетият студиен албум в 30-годишната кариера на изпълнителя е абсолютен връх. И за да се спази традицията, първият сингъл е като плоча с А и Б страни с песните Luck Be a Lady и It Was a Very Good Year. Албумът ще излезе на 10 ноември от каталога на Decca Records/Virgin EMI.

„Този албум винаги ми е бил на сърцето. Отраснах, слушайки музика от ерата на Rat Pack, така че цял живот мечтая да запиша тези вечни песни. Беше истинска чест да работя със същите музиканти, които са свирили с Франк Синатра и с толкова много от любимите ми артисти, беше чест да записваме в същото студио, където е сътворена магията. Това бяха едни от най-страхотните дни в звукозаписната ми кариера.“ – казва изпълнителят, а удоволствието личи във всяка от изпетите от него песни.

В новия си албум Сийл изпълнява джаз стандарти

По създаването на албума Standards Сийл работи с големи музиканти – Ренди Уолдмън – пианист на Франк Синатра и Пол Анка, Чък Бъргхофър – басист на Ела Фицджералд и Рей Чарлз, и Грег Фийлдс – барабанист на Куинси Джоунс и Стиви Уондър. Записите са направени в прочутия студиен комплекс на „Кепитъл рекърдс“ в Лос Анджелис, където своята следа в световната музика оставиха Франк Синатра, Дийн Мартин и Нат Кинг Коул, както и в основаното от Бинг Кросби и Франк Синатра „Юнайтед студиос“ (там Франк записва It Was A Very Good Year). Звукът е оформен от трима значими музиканти – това са номинираният за „Грами“ британски продуцент Ник Патрик, който е работил с Тина Търнър, Марвин Гей и по албумите с оркестър на Елвис Пресли, аранжорът Крис Уолдън, многократно номиниран за „Грами“, и инженерът Дон Мъри.

В Standards гласът на Сийл придава нова нежност на песни от репертоара на големите от Епохата на забавлението. От хитовете на Франк Синатра тук присъстват Luck Be A Lady, I’ve Got You Under My Skin и It Was a Very Good Year. С I’m Beginning to See the Light вокалистът припомня наследството на Ела Фицджералд, а I Put A Spell on You е в почит към делото на Нина Симон. Част от песните са изпълнени с типични джаз групи, а в други, сред които Smile на Чарли Чаплин и Love for Sale на Коул Портър, е ярко изявено оркестровото звучене. За да изяви още по-пълно таланта си в интерпретирането на балади Сийл включва в луксозното издание The Nearness of You, като разширената версия на албума завършва с две коледни песни – Let It Snow, Let It Snow, Let It Snow и Christmas Song (Chestnuts Roasting).

Обикнал музиката чрез джаза, през годините Сийл се превърна в институция в музиката за любовта, продаде над 30 милиона плочи, спечели ред награди „Грами“ и „Брит“. Сега той отдава почит към вдъхновителите. С импровизационните си способности той ще спечели любовта на джаз почитателите, а със своя сигурен успех ще приобщи нови почитатели към жанра.