Кампанията „До работа с колело“ завършва с велошествие в събота

Кампанията „До работа с колело“ завършва с велошествие в събота

Двойно повече велокилометри са навъртели тази година участниците в кампанията „До работа с колело“ на сдружение „Велоеволюция“, а до края й остават още два дни. Традиционното майско велошествие ще отбележи финала на инициативата в събота. На Световния ден за ходене на работа с колело велосипедистите се събират в 18:30 ч. в Княжеската градина (парка край Паметника на съветската армия), за да потеглят по софийските улици.

„Всяка година целта на шествието е една – да покаже, че ние, велосипедистите, ставаме все повече и този начин на градско придвижване, е все по-актуален. Чрез шествието насърчаваме усилията на всички ни за по-добра градска среда и велосипедни решения за София“, посочват от „Велоеволюция“. Маршрутът на шествието е: от Паметника на Съветската армия, по ул. „Гурко“, бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Цар Асен“, ул. „Солунска“, ул. „Дякон Игнатий“, ул. „Гурко“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, Княжеската градина.

Финалът на шествието ще отбележи края на второто издание на националната кампания „До работа с колело“, която се провежда през май. Инициативата е насочена към насърчаване на използването на колелото като средство за придвижване до работа. В състезанието се включват както индивидуални участници, така и отбори, съставени от компании, институции, университети, неправителствени организации и приятелски групи. На миналогодишния финал беше отбелязан рекорд от близо 40000 велосипедни километра, 490 индивидуални участници и 50 фирми. Към момента цифрите са съответно 71000 км, 558 индивидуални и 97 отборни състезатели. В кампанията са се включили 35 града и 5 села. Всеки трети участник е жена, а най-велосипедно село засега е Бистрица.

В събота „Велоеволюция“ ще проведе церемония за отличаване най-работещите велосипедисти и фирми, регистрирали се в кампанията. bTV Media Group е един от претендентите, а Jazz FM е медиен партньор. Събития за Световния ден за ходене на работа с колело ще има и във Варна, Пловдив и Бургас.

Снимка: „Велоеволюция“.