Камелия Тодорова и Живко Петров вече 20 години творят любов. Ще празнуват с JP3 на фестивала ни Sofia Jazz Peak

Камелия Тодорова и Живко Петров вече 20 години творят любов. Ще празнуват с JP3 на фестивала ни Sofia Jazz Peak

Обичаните песни за любовта, които Камелия Тодорова изпя през 80-те, хитове на Ела Фицджералд, Сара Вон и Дайна Уошингтън, песен на Джон Ленън – това е основата на концерта A Song for You, който Камелия Тодорова ще поднесе с Живко Петров трио на 26 април от 19:30 ч. в зала „България“. С A Song for You фестивалът ни „София джаз пик“ гостува на Европейския музикален фестивал, представен от „Кантус Фирмус“.

15 събития с класическа музика и джаз в новото издание на Европейския музикален фестивал

Този концерт е поредният етап от изпълненото с красота и хубава музика сътрудничество между Камелия Тодорова и Живко Петров, които за първи път работят заедно точно преди 20 години. През 1997 г. те са в театър „София“, събрани от Мага, за спектакъла „Сбъднат грях“ с театър „4хС“ под режисурата на Николай Георгиев. Тогава сред актьорите на сцената са Орлин Павлов и Стефан Щерев, Кеми пее, а Живко води групата от музиканти, сред които са Мага, Мишо Грозданов, Стоян Янкулов, Калин Вельов и Цветан Недялков. През 2000 г. те записаха на един дъх албума с джаз и блус стандарти „Перли“. През 2006 г. издадоха Feels Like..., в който изпълняват ритъм енд блус песни, а акустичният звук е обогатен с добавени от Живко и DJ KiNK електронни елементи. Година по-късно с JP3 Кеми изнесе незабравим концерт в Зала 2 на НДК. Идната седмица си го припомняме в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“.

Камелия Тодорова разказва подробно в „Джаз истории“:
- с Живко Петров записват албума „Перли“ без дубли
- във Feels Like… обединяват акустичен и електронен звук
- „Едно от най-хубавите неща“ е концерт в НДК

Точно десет години по-късно в A Song for You Камелия Тодорова отново ще пее с JP3, а в подготовка за тази среща двамата с Живко направиха национално турне с концерти в София, Пловдив, Варна, Шумен, Велико Търново и Габрово. „Този един месец, в който репетирахме и правехме концерти, развивахме аранжиментите. Сега ще е съвсем различно с бас и барабани. Не сте чули голяма част от песните, които ще изпеем. Освен това има изненада, специално от българския репертоар.“ – обещава неповторимо преживяване Камелия Тодорова. Живко Петров добавя: „Има доста български песни, от старите, хубави песни, написани за Камелия от големи композитори и аранжори.“ В новите аранжименти на Живко тези песни звучат зряло с преживяното, замечтано за все още несбъднатото.

Вълшебство без край: Камелия Тодорова и Живко Петров започнаха национално турне

Защо заедно работят толкова добре? „Имаме еднакъв вкус за музика – това е допирната точка.“ – казва Живко. Кеми допълва: „Говорим на един език, когато сме на сцената и диалогът ни е много добър. Никой от нас не прави монолог.“

Тази взаимност се предава и на публиката. Както обяснява магията Камелия Тодорова: „Когато сме на работа, сме равни. Всеки трябва да слуша другия и да влезе под кожата на партньора си на сцената.“ „В името на музиката правим всичко. Тя е в основата, ние сме проводници на музиката.“ – довършва картината на сътрудничеството Живко.

На предстоящия концерт Кеми ни покани с думите: „Заповядайте! Ще имате хубаво настроение!“

  • Интервюто на Светослав Николов с Камелия Тодорова и Живко Петров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Европейският музикален фестивал се организира от агенция „Кантус Фирмус“. Министерството на културата е съорганизатор. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г.

За своето партньорство Камелия Тодорова и Живко Петров разказват в „Джаз истории“ идния петък от 22 ч. с повторение в неделя от 14 ч. В „Джаз емоции“ във вторник от 21 ч. с повторение в събота от 19 ч. слушаме акустичния концерт на Камелия Тодорова и JP3 в Зала 2 на НДК през 2007 г.

На снимката: Камелия Тодорова с Живко Петров в първия концерт от националното им турне тази пролет. Автор: Евгени Димитров, фотографска агенция „Булфото“