Какво ново в джаза у нас? Водещите музиканти представят новите си проекти на „Джаз в Бургас“

Какво ново в джаза у нас? Водещите музиканти представят новите си проекти на „Джаз в Бургас“

Три дни животът в Бургас ще е озвучен от джаз – на 10, 11 и 12 юли в крайморския град се провежда второто издание на най-младия джаз фестивал – „Джаз в Бургас“. Той ще има и августовско издание, но тази седмица ще сме свидетели на много премиери на нови български джаз проекти, експериментаторски партньорства и неочаквани срещи с музиката. Събин Тодоров се завръща от Брюксел специално за фестивала, Кирил и Антони Дончеви излизат заедно на сцената, Васил Пармаков и Веселин Веселинов – Еко ще ни разсмиват с шеговити импровизации, „Брас вилидж“ ще приобщят бургазлии и почиващите в града в джаз шествие в Морската градина, ще проследим развитието на едно от новите имена на джаз сцената ни – Лили Илиева, ще чуем новия фънк проект на Христо Йоцов. Основна сцена е експоцентър „Флора“.

„Джаз в Бургас“ в 18 ч. на 10 юли ще открие местният „Бургас биг бенд“ с диригент Христо Кожухаров. От 20 ч. програмата продължава с изпълненията на пианиста Събин Тодоров. Той се завръща от Брюксел специално за „Джаз в Бургас“ и след това отпътува за джаз фестивал в Мароко. В Бургас ще представи програма съвместно с акордеониста Пламен Димитров. В 21:30 на сцената се събират баща и синове Дончеви – Кирил, Антони и Георги. Четиримата с Димитър Семов ще представят за първи път проекта си „Пуф-паф“. В 23 ч. ще има джем сешън.

Случайни минувачи ще приобщят към джаз музиката в началото на съботната програма младежите от „Брас вилидж“. Със своята празнична духова музика, водени от лидера Вили Стоянов, музикантите ще направят тур в Морската градина, за да сприятелят с джаза отдъхващите там. Шествието ще завърши при експоцентър „Флора“, където отново ще свири „Бургас биг бенд“ с диригент Христо Кожухаров. В новата си програма Jazz & Jokes с джаз шеги, закачки и импровизации ще ни забавляват, разсмиват и разчувстват пианистът Васил Пармаков, басистът Веселин Веселинов – Еко и местни актьори, които ще свирят и ще пеят. Пианист Васил Спасов ще представи новият си проект, заедно с тромпетиста Михаил Йосифов, саксофониста Петър Момчев – солист на Биг бенда на Българското национално радио, контрабасиста Борис Таслев и барабаниста Атанас Попов. Васил Спасов квинтет ще представи за първи път няколко от най-новите пиеси на лидера. Ще чуем и изпълненията на певицата Лилия Илиева, чието име все по-често се споменава в джаз средите. Тя е на сцената от 3-годишна възраст. Възпитаничка на холандската джаз консерватория „Принц Клаус“, в Холандия Лилия Илиева работи с два биг бенда, с които гостува и в Германия. В Барселона сформира изпълняващия български фолклор в джаз аранжименти хор „Акапела“. Завърнала се в България, Лилия Илиева работи основно с Антони Дончев, с когото и заедно с Димитър Карамфилов на „Джаз в Бургас“ ще представи пиеси на Коул Портър, Джордж Гершуин и Телониъс Монк.

Неделният ден на „Джаз в Бургас“ започва в 11 ч. с внимание към най-малките – на главната фестивална сцена – експоцентър „Флора“, ще се проведе поредното приобщаващо към джаза и разкриващо духовната ни връзка с музиката занимание „Джаз за деца“ с Венци Благоев и приятели. В последния ден на фестивала ще чуем новия проект The Funky Jazz Project на Христо Йоцов. За усещането на тази музика ясно говорят заглавията на пиесите – „Тури му пепел“, „Мухи без глави“, „Врели-некипели“. Събин Тодоров отново излиза на сцената, като този път ще свири с пристигащия специално от Испания цигулар Николай Великов. Теодосий Спасов трио (с Мирослав Турийски – пиано и Начо Господинов – ударни) ще свири на завършека на първата част на „Джаз в Бургас“.

Фестивалът продължава на 4 август с представяния на „Фънкалеро“ и на проект на Влади Кърпаров – квартет саксофони и със специалното участие на Стоян Янкулов – Стунджи (ударни). Двама американски музиканти заедно с двама свои български колеги също ще излязат на сцената тогава, но подробности ще бъдат съобщени допълнително.

  • Повече за „Джаз в Бургас“ разказва в 10:40 ч. в „Джаз ден“ авторът на програмата Маргарита Манова.

На снимката: Мирослава Кацарова пее с Мирослав Турийски и Младен Димитров на остров Св. Анастасия в концерт от фестивала „Джаз в Бургас”.