Какво казва за музиката и човека стилът на обличане на Майлс? Книгата MilesStyle: The Fashion of Miles Davis търси отговорите

Какво казва за музиката и човека стилът на обличане на Майлс? Книгата MilesStyle: The Fashion of Miles Davis търси отговорите

Заради неподражаемия си талант, смелостта и своите напредничави идеи в комбинация с особен характер фигурата на Майлс Дейвис продължава да бъде все така енигматична и притегателна. Книгата на Майкъл Страдфорд MilesStyle: The Fashion of Miles Davis дава една друга перспектива към гения, който си мислим, че познаваме. „Влиянието на Майлс не се простира само до силата на неговия тромпет.“ – пише авторът на книгата, която беше издадена на 12 май.

Майкъл Страдфорд е голям почитател на поп културата. Години наред той се изявява в сферата на радиото, работи известно време в звукозаписната компания на Куинси Джоунс Qwest Records, след което трупа опит в Sony Pictures Home Entertainment. Страдфорд има десетки публикации в различни издания, автор е на блог и също така е запален колекционер на комикси, сувенири от филми и кукли на анимационни и супер герои.

Книгата на Страдфорд MilesStyle: The Fashion of Miles Davis е първата по рода си, която изследва стила на обличане на големия музикант, неговата еволюция в това отношение и поглежда към външния му вид като още един начин за творческо изразяване. В изданието са включени наблюдения и коментари на имена като Лени Кравиц, Браян Фери и Лойд Бостън, а така също интервюта с хора, които добре са познавали Майлс - Куинси Джоунс, Кларк Тери и Рон Картър. С тях авторът обсъжда какво казва за музиката и човека стилът на обличане на Дейвис. „Неспокойната, непокорна личност на Майлс намери допълнителен творчески израз чрез интереса към модата. От костюмите с големи рамене и басти на 40-те г., през облика на Ivy League[1] от 50-те г., елегантните италиански костюми на 60-те г. и по-авангардния избор на дрехи през последните 20 години от живота си Майлс остави ярка модна следа, чието влияние се усеща и днес.“ – пише Майкъл Страдфорд в своята книга MilesStyle: The Fashion of Miles Davis.

1. Ivy League - група от престижни университети в източната част на САЩ. Тя включва Harvard, Yale, Princeton и Columbia.